Interieur

Waarom LED verlichting in een duurzaam huishouden?

Denk je erover na om je traditionele verlichting te laten vervangen door LED verlichting, maar heb je nog zo je twijfels? Dames van Nu geeft je een aantal redenen waarom dit goed is en hoe het bijdraagt aan de duurzaamheid van je huishouden.

JE BENT MINDER GELD KWIJT AAN NIEUWE LAMPEN

LED lampen zijn duurder qua prijs dan de standaard gloeilamp of spaarlamp, maar ze gaan veel langer mee. De reden voor de hogere prijs is doordat de productiekosten van de kleine lampjes door hun complexiteit veel hoger liggen dan die van hun voorlopers. Dit wordt uiteraard gecompenseerd met de lange levensduur.

Een LED lamp heeft gemiddeld 35.000 branduren en dat staat gelijk aan ongeveer 23 jaar. In vergelijking met de traditionele gloeilamp is dit 23 keer zoveel, een gewone gloeilamp kent maar 1000 branduren. Als je even gaat rekenen, dan zie je dat je aan de ouderwetse verlichting veel meer geld kwijt bent dan aan de aankoop van goede LED verlichting.

BESPARING OP ENERGIEREKENING

LED heeft maar 3 tot 9 procent elektriciteit nodig om dezelfde mate aan licht uit te kunnen stralen als een gloeilamp. Dat maakt deze vorm van verlichting bijzonder efficiënt. Daarmee bespaar je uiteindelijk heel veel geld op je energierekening, zo’n 85% ten opzichte van het gebruik van de standaard verlichting. De besparing in vergelijking met een halogeenlamp is ongeveer 75%.  

Wat ook heel fijn is om te weten is, dat LED verlichting een stuk efficiënter omgaat met de energie die voorhanden is. LED lampen worden veel minder warm dan een ander soort lamp. Je hoeft dus nooit meer per ongeluk je handen branden. Ook de zwarte brandplekken zijn nu voorgoed verleden tijd. LED verlichting is dus ook een stuk minder brandgevaarlijk dan een gloeilamp of een halogeenlamp. 

LED VERLICHTING IS DUURZAAM

Het mooie van LED verlichting is dat het geen kwik bevat. Bij elektriciteit die uit kolen wordt geproduceerd uit kolen, komt er kwik vrij. Omdat LED verlichting op den duur minder energie verbruikt, is de uitstoot van kwik aan het einde van de rekening veel lager dan dat van een spaarlamp. Overgaan op LED is daarom veel vriendelijker voor het milieu.

LED VERLICHTING IN VEEL SOORTEN EN MATEN

LED lampen zien er gelukkig niet meer saai uit. De designs van de lampen zijn gelukkig ontzettend verbeterd in de afgelopen jaren. Vroeger zag het er kil en wit uit, maar door de warmte van de LED verlichting tegenwoordig, verandert het de kamers van je huis in een rustige omgeving. Je wordt ook niet meer gedwongen om één type lamp te kiezen en dus past het in elk interieur. Je kan onder andere kiezen uit LED gloeilampen, LED inbouwspots en LED strips. Daarnaast zijn LED lampen ook verkrijgbaar met of zonder armatuur.