Fit

Hoe houd je het sporten vol? – 5 tips

Wie kent er dit fenomeen? We gaan een paar keer heel gemotiveerd naar de sportschool, nemen een abonnement en daarna gaan we niet meer. “Ik heb het deze week te druk”, “het is slecht weer buiten”, “ik heb geen zin, ik blijf binnen”. Dit zijn allemaal excuses die we bedenken. Zonde van je geld en progressie! Hoe hou je het sporten dan wel vol?

Shoppen

Als je sportkleding koopt die je helemaal te gek vindt, voel je jezelf meer op je gemak. Je kan dan helemaal jezelf zijn tijdens je workout. Je hoeft niet gelijk een complete garderobe aan te schaffen. Twee setjes is vaak al genoeg. Met sportschoenen doe je wat langer, dus een paar is voldoende om goed te kunnen trainen. 

We raden wel aan om lekker naar de stad te gaan en niet online alles te gaan kopen. Met een dagje shoppen en door de stad wandelen, verbrand je ook aardig wat calorieën.

No pressure

Leg niet gelijk teveel druk op jezelf, maar begin rustig aan. Met zowel de gewichten als met het aantal keren per week is het verstandig om dit geleidelijk op te bouwen. Als je rustig begint, hou je het leuk voor jezelf en geef je jezelf de tijd om de sportschool in je systeem op te nemen. Als je het stap voor stap doet, voorkom je ook nog eens blessures. Langzaam opbouwen is dus zeker de moeite waard. 

Buiten de sportschool

Hoe fit je bent, hangt niet alleen af van hoe vaak je naar de sportschool gaat. Een fit lijf ontstaat ook door je dagelijkse leven stap voor stap om te gooien. Pak vaker de trap of de fiets, laat koek en snoep wat vaker staan en ga wandelen naar de supermarkt in plaats van met de auto. Drink genoeg water, slik vitaminen en eet meer groenten. Je hoeft niet in ene keer je hele leven om te gooien.

Ook hierbij geldt dat het goed is om het in kleine stapjes te doen, zodat je lichaam en geest kunnen wennen aan je nieuwe levensstijl. Het voordeel hiervan is, dat als je gezonder leeft en meer vitaminen tot je neemt, dat je dan ook sneller resultaat ziet in de sportschool. Mooie vormen en spieren komen sneller als je je lichaam voedt met gezonde dingen.

Motivatie vinden

Neem een kijkje op internet naar hoe andere mensen zichzelf motiveren. YouTube staat vol met vlogs, tutorials en transformatie verhalen. Hoe zijn deze mensen gezond en fit geworden en wat was belangrijk voor hun om te doen of te laten? Je kan een personal trainer nemen zodat je een tandje harder traint, maar je kan jezelf ook helemaal verdiepen in de onderwerpen ‘gezondheid’ en ‘fitness’. Doe vooral wat werkt voor jou. 

Sportmaatje

Vind je het lastig om alleen naar de sportschool te gaan? Met een sportmaatje krijg je nog meer motivatie. Met positieve motivatie van een vriend of een vriendin, ga je wel en werk je je hele schema af. Helemaal top, toch? Het is helemaal leuk om samen de resultaten te zien en elkaars progressie bij te houden. Samen spierpijn? Ga dan lekker een dagje naar de sauna of bezoek een goede film en daag elkaar uit om morgen weer te gaan. 

Als laatste raden we jou aan iets te doen wat je leuk vindt. Als je plezier hebt in het sporten, hou je het ook het langste vol. Geef niet op en dan heb je na 6 maanden het lichaam waar je van droomt.