Fit

Self care: wat is het en hoe pas je het toe?

Tot een jaar geleden hadden we amper gehoord van de term ‘self care’ en nu ineens lijkt het wel hét modewoord van 2019. Ook heel veel Instagram influencers hashtaggen het naar hartelust, samen met de term #selflove. Wat houden die begrippen nu eigenlijk in en hoe geniet jij van een ultieme #selfcare beleving? Hier heb je alvast een tipje van de sluier: het is helemaal niet zo ingewikkeld als je misschien wel denkt. 

Wat is self love?

Self love wil zeggen dat je jezelf accepteert op welk niveau dan ook, dus op mentaal, fysiek, emotioneel en spiritueel gebied. Je kraakt niet langer je lichaam af voor de spiegel en je wordt niet boos op jezelf als je hebt gefaald. Je durft te accepteren en te erkennen dat je nou eenmaal op een andere manier naar de wereld en de mensen kijkt dan wat je hebt geleerd in je familie. Als millennial zie je het leven misschien wel veel minder zwart wit dan je ouders die uit de babyboomgeneratie voortkomen. Je laat je niet meer leiden door heersende opvattingen, maar komt voor jezelf op zonder anderen te kwetsen. Je handelt dus niet vanuit een strijd of de drang om te overleven, maar vanuit de opvatting dat iedereen liefde verdient. Inclusief jijzelf!

Het verschil tussen self love en self care

Self care vloeit voort vanuit zelfliefde. Je erkent dat je van jezelf houdt en daarom wil je goed voor jezelf zorgen. Daar zijn inmiddels heel veel tips voor bekend. Echter is het geen ‘one-size-fits-all’ concept. Fijne self care rituelen zijn bijvoorbeeld een dagje sauna, vroeg naar bed gaan met een goed boek of een stuk wandelen in de natuur. Voor iedereen is het verschillend wat het beste werkt. Het verschil tussen love en care is dat de eerste een permanente staat van zijn en voelen is. De laatste is een ritueel, een tijdelijke handeling die uit de liefde voor jezelf tot stand komt.

Is self care een trend of een blijvertje?

Ongetwijfeld wordt er nu extra veel met het woord om je oren geslagen, omdat het helemaal hip en hot is. Toch lijkt self care als term en trend broodnodig in deze tijd. Met name vrouwen zijn erg aan zichzelf voorbij gegaan in de afgelopen tijd. Wij voelen de druk vanuit de maatschappij om een carrière op te bouwen, moeder te worden, strak in ons vel te zitten (weet je nog die #fitgirl hype?), elke week leuke sociale dingen te doen, creatief bezig te zijn en ga zo maar door. Het is ook niet gek dat we in deze tijd massaal met een burn out thuis zitten. De self care beweging maakt ons ervan bewust dat we liever en eerlijker voor onszelf mogen zijn. Je wordt geen beter mens van hot naar her vliegen. Sterker nog, alle druk kan ons emotioneel leegzuigen. Deze beweging zorgt er dus voor dat het oké is om een stapje terug te doen. Daar hoef je je echt niet voor te schamen.

Self care tips om gelijk toe te passen

Self care is helemaal niet ingewikkeld. Vanuit de liefde voor jezelf is het de bedoeling om het jezelf zo makkelijk en comfortabel mogelijk te maken. Schaam je er niet voor om jezelf heerlijk in de watten te (laten) leggen. Hoe je dat doet? Dames van Nu geeft je een aantal tips waar je vandaag nog mee aan de slag kan:

Gezonde voeding

Het is een cliché als ik zeg dat een gezonde geest bij een gezond lijf begint. Het spreekt voor zich dat de gewenste output alleen komt door de juiste input. Kies daarom voor gezonde, onbewerkte voeding met veel kleur en vitaminen. Goed eten ondersteunt al je lichaamscellen, inclusief die in je hersenen die ervoor zorgen dat je in staat bent om positief te denken. Kies dus voor vette vis, verschillende soorten groenten, complexe koolhydraten en drink minstens 2 liter water per dag. Genieten van een ongezonde maaltijd mag echt wel, maar pas hiervoor de 80/20 regel toe. Hou dit zeker 3 maanden vol. Na die tijd voel je je een stuk beter en wil je niks anders meer.

Trek je even terug

Sociale bezigheden zijn heel goed voor ons. Alleen altijd omringd zijn met anderen is ook teveel van het goede. Een beetje me-time af en toe geeft je de kans om weer op te laden. Dit kun je doen door te mediteren, een wandeling te maken in het park, dagje sauna of door extra vroeg naar bed te gaan met een goed boek. Wat ook echt heerlijk is, is thuis rustige muziek aan te zetten, de kaarsen en wierook aansteken en verder helemaal niks te doen. Gewoon zennn… 

Self education (ja dat bestaat ook!) 

Mensen die een leven lang leren zijn veel gelukkiger dan degenen die helemaal niks of weinig aan hun ontwikkeling doen. Voor de hersenen betekent stilstand wel achteruitgang. Self education houdt in dat je blijft leren, ook als je je diploma’s hebt gehaald van school of uni. Het geeft niet als je helemaal geen studiebol bent. Dit begrip is heel breed te trekken. De keuze uit creatieve of talencursussen is reuze! Altijd al willen leren zingen, twerken of pottenbakken, go for it! Zelfexpressie maakt gevoelens los en dus ook gelukkiger. Naast dat ik zing en gedichten schrijf, lees ik ook graag mindset boeken. Heerlijk om mentaal sterker in mijn schoenen te komen staan. Aanraders zijn ‘Give a fuck!’ van Felicity Morse of ‘Master Your Mindset’ van Michael Pylarczyk.

Mediteer

Ik dacht eigenlijk dat ik niet kon mediteren met mijn drukke hoofd (yes, ADHD!). Maar ook voor mediteren geldt dat er geen perfecte manier bestaat. Je kan ook wandelend de ruimte geven aan je gedachten om ze vervolgens weer los te laten. Het is allemaal oké, als het maar werkt voor jou. Thuis zet ik binaural beats op. Samen met de kaarsjes en de wierook. Geen telefoon, geen Netflix. Dan wil ik thuis even weer aarden, omdat ik anders overprikkeld raak van deze snelle wereld en een vluchtig bestaan. 

Cut the crap

Dit heeft niet betrekking op voeding, maar op relaties die geen energie geven. Relaties in de brede zin van het woord zijn bedoeld om energie te geven. Hoeveel je ook van de ander houdt of voor diegene wil zorgen, als jij er aan onderdoor gaat ben je niet verstandig bezig. Ben eerlijk naar jezelf en naar de ander toe. Spreek je gevoelens uit en leg uit waarom je afstand wil. Ga dus zeker niet aan ghosting doen door de relatie dood te laten bloeden. Ook hier geldt weer dat ruimte geven aan gevoelens en emoties heilzamer zijn door alles in de doofpot te stoppen. 

Self care is dus een uiting van self love. Je kan het op allerlei manieren invullen. Het gaat erom dat je een beter mens wordt door regelmatig datgene toe te passen die je ook beter laten voelen. Wat wil jij echt graag voor jezelf doen en wat helpt jou om te onthaasten? Deel het met ons. Wij leren ook graag van jullie.