Fit

Hoe voorkom je een winterdip?

We zitten alweer een maandje in de herfst. Het duurt dus niet lang voordat de donkere maanden echt een feit zijn. December kent namelijk de kortste dagen van het hele jaar. Rond die tijd ervaren we vaak een winterdepressie. Dit zorgt ervoor dat we moeilijker ons bed uitkomen en dat het net even allemaal wat zwaarder gaat. Hoe voorkom je dit gevoel van een winterdepressie? Wij geven je een aantal tips om fris en fruitig de winter door te komen. 

#1 Vitamine D

De dagen zijn maar kort in de winter dus probeer overdag het licht mee te pakken. Pak wat vaker de fiets of maak een korte wandeling in de pauze van je werk. Dit kleine beetje daglicht zorgt er al voor dat je een veel beter humeur krijgt dan wanneer je dit niet doet. Wist je trouwens dat je op weeronline.nl kan zien wat de zonkracht is op die dag? Kijk dus wat de voorspellingen zijn en profiteer van de dagen waarop de winterzon het sterkste is.  

Andere tips om die vitamine D mee te pakken? Als je de luxe hebt om op vakantie te gaan, dan is dat zeker een aanrader. Een weekje zon in een warm land zorgt ervoor dat je de hele winter er tegenaan kan. Zit die vakantie er even niet in? Dan kun je altijd wat vitamine D bijslikken of in beperkte mate naar de Sunday’s gaan om die winterdip te voorkomen. Zij hebben speciale Blue D-Lite zonnebanken die de vitamine D in het zonlicht nabootsen. 

Zon helpt tegen een winterdip

#2 Goed eten en drinken

Met goed drinken bedoelen we natuurlijk niet elke dag een paar wijntjes. Water helpt het beste om alle afvalstoffen uit je lijf af te voeren. Tijdens de wintermaanden kan het zijn dat je extra borrels en feestjes hebt rondom de feestdagen. Dan snoep je extra van de ongezonde hapjes en champagne. Wil je wat meer in balans blijven en een beetje op gewicht blijven? Zorg er dan voor dat je voldoende water drinkt. 

Ook op je voeding letten is erg belangrijk. Natuurlijk hebben we allemaal van die momenten dat we ongezond eten en extra snacken tijdens de feestdagen. Plan daarom heen en bedenk bij jezelf dat je gezond eet op de dagen waarop er even geen feest is. Eet voldoende eiwitten, groenten en gezonde vetten om niet te veel in gewicht aan te komen. Slik natuurlijk die vitamine D erbij om die winterdip tegen te gaan. Alle kleine beetjes helpen. 

#3 Beweeg

Het is natuurlijk erg verleidelijk om gelijk op de bank neer te ploffen als je thuiskomt na werk. Maar wist je dat je daar juist extra moe van wordt en dus sneller een winterdip krijgt. Blijf dus ook in de winter vooral sporten. Ga lekker naar je bootcamp club of naar de sportschool. Combineer dit met een wandeling in je pauze. Beweging zorgt ook weer voor het lozen van afvalstoffen in je lichaam en voorkomt dus een winterdip. De afvoer van afvalstoffen maakt je fit en verhoogt je natuurlijke weerstand. Het lijkt eerst even lastig, maar als je eenmaal bent geweest ben je jezelf dankbaar voor je inzet. 

#4 Ga eens naar de sauna

De sauna is goed voor bijna iedereen. Doordat je gaat zweten van de warmte werkt een saunabezoek ontgiftend en het is heel erg goed voor je bloedsomloop. Een keertje in de week even stoom uitblazen verhoogt je natuurlijke weerstand. Mensen die af en toe naar de sauna gaan zijn minder vaak verkouden. Regelmatig naar de sauna gaan is zeker aan te raden voor sporters, mensen die oververmoeid zijn of last hebben van pijnlijke spieren en gewrichten. Saunabaden is ontspannend, het verlicht stress en je valt er ook sneller door af. Door de warmte van de sauna verhoog je ook nog eens je stofwisseling.

#5 Geniet van de leuke momenten

Net als dat het verleidelijk is om in de avond op de bank te blijven liggen, zo wil je misschien ook wel in het weekend onder een dekentje kruipen en er niet meer vandaan komen. Netflix aan, wijntje en bakje chips erbij en je hoeft geen stap meer te verzetten toch? Dat is af en toe echt niet erg, maar het advies is wel om in het weekend regelmatig de deur uit te gaan en leuke dingen te beleven met de mensen waar je om geeft.

Koffie drinken met vrienden werkt heel erg ontspannend

Voor mij werkt dit echt heel goed. Ik heb een aantal lieve vriendinnen bij wie ik mijn hart kan luchten en met wie ik keihard kan lachen. De vrolijkheid en warmte van een stel lieve meiden zorgt voor de aanmaak van geluksstofjes in de hersenen. Daarnaast werkt het heilzaam voor mij om me even terug te trekken uit de sleur van het dagelijkse bestaan. Gewoon even niets doen en lachen… Doe dit minimaal een keer per week. Zo kom je wel door die winterdip.