Fit

Wat zijn de belangrijkste vitamines en mineralen?

We weten allemaal dat het goed is om extra vitamines te slikken. Maar er is tegenwoordig zoveel in potjes en pillen verkrijgbaar, dat we niet meer weten waar we moeten beginnen. Ik geef je daarom een paar tips voor vitamines en mineralen die je goed kan gebruiken naast je gezonde voeding. 

Vitamine B12

Mensen lopen vaak lang rond met een vitamine B12-tekort zonder er iets van te merken. Wat ook logisch is, want eerst verbruikt je lijf de vitamine B12-reserves uit je nieren en lever. Je kan dus lange tijd rondlopen met een tekort zonder dat je het doorhebt. Heeft je lichaam alle reserves opgemaakt? Dan krijg je last van klachten als depressie, weinig energie, stijve en verkrampte spieren en tintelingen in het lichaam. Op de langere termijn krijg je last van bloedarmoede. Op neurologisch gebied kan er ook van alles misgaan. Denk hierbij aan spraakgebrek en geheugenverlies. Kortom, het is heel erg belangrijk om je vitamine B12 voorraad goed op orde te hebben.  

Vitamine D

Vitamine D is eigenlijk een hormoon en geen vitamine. Je lijf is in staat om zelf de vitamine aan te maken onder invloed van voldoende zonlicht. Het cholesterol in je huid pakt het zonlicht op en vervoert dit naar je nieren en lever. Daar wordt het omgezet in vitamine D. Deze belangrijke stof is goed voor je tanden en botten. Daarnaast is het goed voor de opname van calcium uit voeding, is het weldadig voor de vruchtbaarheid en het beschermt je tegen hart- en vaatziekten. Je krijgt ook een beter humeur van vitamine D. Veel mensen met depressieve klachten hadden baat bij een verhoogde inname. Vitamine D maakt je dus een leuker persoon.

Magnesium

Magnesium is essentieel voor het functioneren van honderden verschillende enzymen in ons lichaam. Het gaat daarbij vooral om enzymen die energie produceren, transporteren, opslaan en gebruiken. Magnesium zorgt er dus onder andere voor dat (voedings)stoffen in je lichaam kunnen worden omgezet in energie.

Magnesium is daarbij ook heel belangrijk voor het goed functioneren én laten ontspannen van je spieren en zenuwen, want het zorgt voor de overdracht van de elektrische signalen (zenuwprikkels) die door de kilometerslange zenuwen in ons lichaam moeten reizen. Dit helpt ook mee bij de aanmaak van hormonen en kan daardoor bijdragen aan een betere hormoonbalans. Wil je dus geen last hebben van stijve spieren en weinig energie? Slik dan zeker magnesium bij!

Vitaminetekort? Doe een test

Wil jij weten waar jij een tekort van hebt? Dat kan heel goed bij een orthomoleculaire arts of therapeut. Zo zie je precies waar jij een tekort aan hebt en wat je het beste kan bijslikken. Dit voorkomt dat je onnodig veel potjes koopt en geld uitgeeft. Terwijl je wacht op de uitslag kan je in ieder geval beginnen met het slikken van een goede multivitamine. Hier zitten van heel veel soorten vitamines een klein beetje in, maar kan al heel veel goed doen voor je gezondheid en energie.