Wandelschoenen: hoe kies je het juiste paar?
Wandelen is de laatste jaren steeds populairder geworden. Waarom? Wandelen kan altijd en overal en je bent lekker buiten in plaats van in die benauwde sportschool. Toch zijn goede schoenen niet onbelangrijk als je langere afstanden gaat lopen. Dus waar moet je op letten als je goede wandelschoenen wilt kopen? Dames van Nu geeft je een aantal tips.
#1 Wandelen: waar en hoe?
Dit verbaast je misschien, maar wandelschoenen zijn persoonlijk. Als de schoenen voor jou niet de juiste ‘fit’ zijn, kan dit jouw wandeltocht behoorlijk verpesten. Neem daarom de tijd om voor jou de beste schoenen uit te kiezen. Bespreek goed met de verkoper van de winkel waarvoor je de schoenen gebruikt. Loop je over asfalt of bospaden? Blijft het bij een vlakke omgeving of zoek je het ook hogerop in de bergen? Zijn het overwegend droge gebieden of wandel je door een drassige omgeving? Ben je een rustige wandelaar of ben je een stevige stapper? Kortom: zet goed op een rijtje in welke omgeving je gaat wandelen en hoe je dat doet.
#2 De juiste categorie
Voor wandelschoenen bestaat er een onderverdeling in categorieën, van A tot D. De categorieën hebben te maken met het soort terrein waar je op loopt.
- Categorie A: lage schoenen met een flexibele zool. Geschikt voor geasfalteerde wegen en ondergronden die plat lopen of licht glooiend zijn.
- Categorie B: hoge schoenen die nauwsluitend zijn om de enkel. Ze hebben een stevigere zool dan categorie A, wat ze geschikt maakt voor bergachtig terrein.
- Categorie C: hoge schoenen met een hardere zool dan schoenen met categorie B. Gemaakt voor lange tochten met zware bepakking.
- Categorie D: zeer stevige schoenen met een hele harde zool. Ideaal voor extreem zware tochten en uitdagende klimpartijen door de bergen.
#3 Materiaal van de schoen
Loop je regelmatig in de regen of in een natte, waterrijke omgeving, dan zijn waterdichte schoenen aanbevolen om aan te schaffen. Deze schoenen zijn namelijk uitgerust met een waterdicht membraan. Vraag wel goed na of de schoenen waterdicht of waterafstotend zijn: dit zijn twee heel verschillende begrippen. Waterafstotend houdt in dat het water van de stof rolt, maar als de nattigheid langer aanhoudt, krijg je toch natte sokken. Geloof me, dat wil je niet als je nog een lange weg te gaan hebt.
Kijk dus goed op het label van de schoen of hij waterdicht of waterafstotend is:
- Dit staat altijd vermeld op de schoen als hij waterafstotend is. Dit geldt eveneens voor een schoen die helemaal van leer is gemaakt.
- De schoen is waterdicht als het een speciaal membraan heeft. Ook dit staat altijd vermeld op de schoen.
#4 Geduld met passen
Heb je een idee van wat voor schoenen je nodig hebt? Top! Nu kun je beginnen met passen. Maak een lijstje van maximaal 3 a 4 type schoenen die aansluiten op jouw behoeften. Neem de tijd om erachter te komen of de pasvorm goed is voor jouw voet. Wil je echt zeker zijn van je zaak? Let dan ook op het volgende:
- Trek speciale wandelsokken aan als je gaat passen. Die zijn iets dikker dan normale sokken. Zo weet je zeker dat de schoen goed zit als je gaat lopen.
- Koop je wandelschoenen anderhalf tot twee maten groter dan je gewone schoenen. Tijdens lange wandelingen zwelt je voet iets op door warmte en een toename van de bloedcirculatie.
- Zorg dat het hielstuk goed aansluit. Je hiel mag niet op en neer schuiven. Als je een heuvel af loopt, mag je voet ook niet naar voren glijden. Tip: doe een hellingproef op bijvoorbeeld een loopband.
- Koop ook geen te brede schoenen. Als je voet schuift in de schoen, kan dit blaren veroorzaken.
- Bij twijfel over de juiste maat: haal het inlegzooltje eruit en ga erop staan. Is de ruimte ongeveer een duim, dan is dat voldoende om te kunnen stijgen en dalen tijdens je wandeltocht.
- Probeer verschillende merken. Per merk zit er verschil in de breedte van de schoen.
Er zijn dus veel factoren om op te letten bij het vinden van de beste wandelschoenen. Laat je dus adviseren door een echte specialist. Mijn schoenen heb ik gekocht bij Van Keeken in Alphen aan den Rijn. Door hun expertise ga ik nu met een goed gevoel de weg op.