Fit

Wat zijn de voordelen van de sauna voor je lijf?

Een dagje sauna, wie is er niet gek op? Behalve dat het heel erg gezellig en rustgevend is, is het ook ontzettend goed voor je! Wat zijn de voordelen voor je lijf als je naar de sauna gaat?

Betere doorbloeding

Dit merk je al gauw zodra je binnenkomt in de sauna. Door de hitte gaat je hart sneller kloppen. Je zou verwachten dat je bloeddruk stijgt, maar je bloeddruk daalt juist. Tijdens het afkoelen verhoogt je bloeddruk weer waardoor je bloedsomloop een boost krijgt. Dit resulteert weer in een betere doorbloeding.

Ultieme ontspanning

Sporten doen we om fit te worden en om even inspannend bezig te zijn. Een dagje relaxen in de warmte is dus een mooie aanvulling op je sportschema. Je voelt al jezelf helemaal tot rust komen zodra je de sauna binnen stapt. De hitte zorgt er voor dat je even je hoofd helemaal kan leegmaken en zeg nu eens eerlijk, dat klinkt toch heerlijk? Een bijkomend voordeel van al dat zweten is dat afvalstoffen uit je lijf vloeien. Dat ben je toch liever kwijt?

Betere weerstand

Heb jij na één koude windvlaag al meteen een koutje gevat? Een dagje wellness zorgt ook voor een verbeterde weerstand. Je stelt je lijf bloot aan wisselende temperaturen waardoor je lichaam zich elke keer moet aanpassen aan kou of warmte. Doe je dit bijvoorbeeld een keer per maand, dan went je lichaam aan de schommelende temperaturen waardoor je minder vatbaar bent voor een griepje in de winter.

Natuurlijke pijnstiller

Pijnlijke, stijve spieren kunnen erg vervelend zijn. Warmte zorgt voor verlichting van de pijn en zorgt ervoor dat je spieren weer flexibeler worden. Het is dus heel goed bij spieraandoeningen zoals reuma.

Goed voor de vochthuishouding

Afvalstoffen en vocht zweet je uit in de sauna. Daarom moet je ook goed blijven drinken tijdens een dagje sauna. Op die manier worden je vochtreserves ververst. Door de warmte openen je poriën van je huid zich en het zweet zorgt ervoor dat dode huidcellen en andere ongewenste stoffen in je huid worden afgevoerd. Een dagje sauna is daarom goed voor lichaam én geest!

In de sauna kom je helemaal tot rust…

Stilte in jezelf

In de sauna mag (en kan) je je telefoon niet meenemen. Ander bijkomend voordeel is dat er een heel ander publiek komt dan in het gemiddelde openbare zwembad. Heerlijk! Geen lawaai van jongeren en niet de prikkels van inkomende whatsappjes, Facebook-, en Instagram-meldingen. In de sauna vind je dus echt de stilte in jezelf.

Mijn hotspot is de Blue Wellness in Leiden. Dat is voor mij lekker dichtbij en heel knus, omdat het niet groots opgezet is.

Eén reactie