Fashion & Beauty

Goede mondzorg: gezond met een stralende lach?

Als jij het belangrijk vindt om je gezondheid op alle vlakken aan te pakken, dan hoort een goede mondzorg daar zeker bij. Als je niet goed poetst, stookt of flost dan ontstaat er een kweekvijver van bacteriën in je mond. Dit zorgt weer voor nare kwaaltjes in andere delen van je lijf. Hieronder leg ik uit waarom mondzorg echt ontzettend belangrijk is + 5 tips hoe jij extra je best kan doen.

Lekkende darm

Onze leefstijl van vroeger is niet meer hetzelfde als nu. We leven in een tijd waarin wij worden blootgesteld aan slechte voeding,  antibiotica, veel alcohol, te veel eetmomenten en stress. De reactie van de darm kan dan een leaky gut zijn, oftewel een lekkende darm.

Agressieve voeding

Je kan het vergelijken met als je met je fiets door een glasscherf rijdt. Een keertje kan je fiets dat wel aan. Als je er twintig keer achter elkaar doorheen rijdt, dan vergroot dat de kans op een lekke band. Hetzelfde geldt voor je darmwand. Het is maar goed dat wij een sterk darmstelsel hebben, maar hou wel in het achterhoofd dat onze voeding veel agressieve ingrediënten bevat. Denk bijvoorbeeld aan suiker, scherpe tarwe en medicijnen. Een beetje van alles kunnen je darmen wel verwerken, maar elke dag een agressieve aanval is zelfs voor de sterkste darm op den duur niet te doen. Vooral als je ook veel stress hebt in je dagelijkse bestaan. Door al die aanvallen ontstaat na een tijdje dus die lekkende darm waar ik het net over had.

Lekkende mond

Net als een lekkende darm bestaat er dus ook een lekkende mond, oftewel een leaky mouth. De oorzaak hiervan is heftig ontstoken tandvlees. Hierdoor heb je dus een broeihaard van bacteriën in je mond. Dat brengt de mondflora flink uit balans en vervolgens de mondflora via het speeksel dat we dagelijks inslikken (dagelijks 1-1,5 liter). De gifstoffen in de mond verzwakken het tandvlees zodanig dat deze direct vanuit de mond in onze bloedbaan terecht komen.

Ons bloed wordt dus eigenlijk verziekt met gif als we ons gebit niet goed verzorgen. Dit zorgt weer voor ontstekingen in andere plekken van ons lichaam. Dat wil je toch niet? Het heeft dus een duidelijke reden dat de mond ‘de poort van onze gezondheid’ wordt genoemd.  

5 Verzorgingstips

  1. Poets twee keer per dag je tanden en gebruik daarnaast nog ragers of tandenstokers. Met je tandenborstel kom je moeilijk tussen je tanden terecht;
  2. Vergeet ook je tong niet, want hier zitten ook veel bacterien op. Dit kun je heel goed doen met een tongschraper;
  3. Ga 1-2 maal per jaar naar de mondhygiënist om je gebit goed te laten reinigen (van eventuele tandsteen).
  4. Zorg ervoor dat je voldoende Omega 3 binnenkrijgt. Dit zorgt voor een gezonde mond, omdat het ontstekingen in je lichaam remt;
  5. Eet zo min mogelijk suiker. Suiker ondermijnt een een goede werking van je mondflora. Daarnaast is ook ontzettend slecht voor je glazuur.

Naast sport en ontspanning is een goede mondzorg een belangrijk onderdeel is van je algehele gezondheid. Op Ivoren Kruis kun je natuurlijk heel veel info vinden, maar dit is alvast een klein voorzetje. Blijf dus vooral in jezelf en in een goede mondzorg investeren. Van je gebit en gezondheid heb je allebei maar eentje.

Reacties uitgeschakeld voor Goede mondzorg: gezond met een stralende lach?