Plastic soep: hoe gaan we dit tegen?
De plastic soep is de naam die we geven aan het overmatige plastic afval wat er in de oceanen drijft. Elke minuut komt er een nieuwe vrachtwagen aan plastic afval weer in zee terecht. Hiervan komt 94% op de zeebodem terecht, 5% spoelt aan en 1% drijft rond. Al het plastic in de zee is schadelijk voor de dieren en de zeeplanten.
Hoe ontstaat plastic soep?
De plastic soep ontstaat doordat we met zijn allen op grote schaal plastic gebruiken, zowel consumenten als bedrijven. Vooral bedrijven als Coca Cola, Nestlé en Unilever zijn plastic producenten op een mega niveau. Zij doen dat samen met heel veel andere grote bedrijven. Het is een beetje een ‘kip-of-het-ei’ verhaal. Zolang de bedrijven blijven produceren koopt de consument het. Zolang wij het kopen, blijven de bedrijven het produceren. Wie hier in kan bemiddelen zijn bijvoorbeeld landelijke regeringen. Helaas lijkt het nog even te duren voordat bedrijven en overheden de handen ineen slaan. Daarom moeten we snel iets gaan doen.
Plastic soep vechter: Boyan Slat
Wie niet zijn kop in het zand steekt is Boyan Slat. Hij is pas 24 jaar, maar werkt al vanaf zijn 16e aan een systeem om plastic uit de zee te halen, zonder dat de dieren in gevaar zijn. Zijn eerste pogingen zijn minder goed gegaan, maar hij zegt zelf dat niets doen geen optie is. Boyan maakt er zijn levenswerk van om dit opruimsysteem door te ontwikkelen totdat het op een efficiënte manier de zee ontdoet van plastic. Wij hopen oprecht dat het Boyan gaat lukken en zijn groot bewonderaar van zijn levenswerk:
Wat kun jij doen?
Omdat het de plastic soep van zo’n grote omvang is, lijkt het als individu moeilijk te bestrijden. Toch kunnen we als individu ons steentje bijdragen. Alle kleine beetjes helpen, toch? Met onderstaande tips help je jouw aandeel van de plastic soep tegen te gaan:
- Geen plastic flesjes meer kopen: toen we hoorden dat het gezond was om veel water te drinken, kochten we massaal de flesjes van halve liters in sixpacks. Water is ook heel erg gezond, maar die flesjes zijn helaas niet zo goed voor het milieu en onze mooie oceanen. Gelukkig spelen veel bedrijven nu in op een oplossing door herbruikbare flesjes te produceren. In het begin kost dat misschien wat meer dan een flesje uit de supermarkt, maar de kosten haal je er wel uit op lange termijn.
- Let op de events waar je naartoe gaat: Heb je wel eens door een stad of over een festivalterrein gelopen nadat het feestje over was? Schrok je toen ook zo van de berg plastic bekers? Je kan er bewust voor kiezen om naar een event toe te gaan waar ze gebruik maken van reusable cups. Op deze feesten en festivals koop je een beker waar statiegeld op staat. Je geeft iedere keer dezelfde beker voor een biertje of glaasje fris. Aan het einde geef je deze weer af bij een inleverpunt en krijg je je statiegeld weer terug. De bekers worden goed gereinigd voor een volgend event. Het voordeel is dat de bekers niet in de grachten of op de grond belanden.
- Je eigen boodschappentas: Alweer iets teveel boodschappen meegenomen en neem je daarom maar gelijk een plastic tasje? Niet doen! Maak de afspraak met jezelf dat je steeds opnieuw je eigen (katoenen) boodschappentas meeneemt, elke keer dat je naar de supermarkt gaat. Als meer mensen dat zouden doen zijn de plastic tasjes hopelijk afgeschaft over een aantal jaar.
- Let op de boodschappen: natuurlijk is het vermijden van het plastic tasje een mooi begin, maar wat denk je van de verpakkingen om je eten? Ga eens heel bewust kijken naar alle plastic verpakkingen, zoals je pak brood, plakjes kaas of je pot met yoghurt. Bijna alle verpakkingen zijn van plastic. Kijk goed verder in de schappen of je een alternatief kan vinden voor je plastic verpakking. Als je budget het toelaat is het ook een tip om in een biologische winkel je boodschappen te doen. Met hun assortiment letten ze wat meer op de verpakkingen.
Wil jij nog meer tips om plastic op te ruimen of tegen te gaan? Kijk dan zeker rond op social media, internet of lees blogs van de grotere milieuorganisaties zoals Greenpeace. Misschien denk je nu dat jij niet veel kan bijdragen. Echter, als we zo blijven denken gebeurt er helemaal niks. Laten we doen wat we kunnen, zodat we de aarde een klein stukje schoner doorgeven aan de volgende generaties.
En… heb je interesse in hoe je milieuvervuiling tegengaat? Lees dan onze andere blogs over dit onderwerp, zoals over LED verlichting of refurbished telefoons.