Lifestyle

Gezonder leven door Netflix documentaire – 7 tips

Naast al die heerlijke en binge waardige series biedt Netflix ook inspirerende docu’s die jou op weg helpen om een gezonder leven te leiden. Zelf kijk ik graag naar documentaires over voeding, gezondheid en mindset die mij helpen om meer bewuste keuzes te maken. Inmiddels heb ik er al heel wat gezien. De mooiste Netflix documentaires deel ik hieronder met jou.

#1 Forks over Knives

De sterke boodschap van Forks over Knives liegt er niet om: een plant-based dieet zonder bewerkte voedingsmiddelen is datgene wat je nodig hebt voor een optimale gezondheid. Het moderne voedingspatroon kan er zomaar toe leiden dat de huidige generatie korter leeft dan haar ouders. Forks over Knives beschrijft de voordelen van een plant-based dieet op grond van wetenschappelijke feiten en succesverhalen. Interessant als je inspiratie wil om minder of geen vlees meer te eten.

#2 Fat, Sick & Nearly Dead

In deze intrigerende documentaire ga je mee op reis door Amerika met de Australische Joe Cross. Joe heeft veel overgewicht en daar komen de nodige kwalen en medicatie bij kijken.

De reden dat hij naar Amerika gaat is om het ongezonde voedingspatroon van de gemiddelde Amerikaan onder de loep te nemen. Dit doet hij met zijn slow juicer achterin zijn huurauto, omdat hij tijdens zijn reis van 40 dagen alleen maar gezonde sappen drinkt. Zijn onderneming zorgt voor leuke en lachwekkende beelden. Gaandeweg de docu zie je bij Joe de kilo’s eraf vliegen. Op Instagram is Joe te vinden als @joethejuicer.

#3 Heal

Na de fit hype is het tijdperk van bewustwording aangebroken. Het jaar 2019 is het jaar van bewustwording, van mindset. Netflix heeft dat natuurlijk heel goed in de gaten en biedt haar abonnees daarom de documentaire ‘Heal’. De docu gaat over onze geest: dat wat wij geloven heeft grote invloed op onze gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Negatieve emoties en gedachten maken je dus letterlijk ziek. Met een positieve mindset kunnen wij meer betekenen voor onze eigen gezondheid dan we beseffen.

Leuk detail: in de docu komen we ook meer te weten over wonderdokter Anthony Williams (@medicalmedium). Met zijn 1.2M volgers op Instagram heeft hij hele volksstammen aan de selderijsap gekregen.

#4 I am Maris

In deze Netflix documentaire zien we de moedige Maris die op haar 15e hevig worstelt met een depressie, boulimia en angststoornissen. Ze weet dit boven te komen door middel van haar passies: yoga, schrijven en schilderen. Via haar eigen persoonlijke blog wil ze jonge vrouwen inspireren om belangrijke zaken als eigenwaarde en zelfliefde na te streven. Ik heb met een brok in mijn keel naar ‘I am Maris’ gekeken, omdat het prachtig is hoe Maris al op jonge leeftijd de taboes over psychische problemen openbreekt. Er zijn namelijk meer mensen die daarmee kampen dan je denkt. Zulke problemen zijn namelijk niet vanaf de buitenkant te zien.

#5 Cowspiracy

Als je op zoek bent naar een reden om minder vlees te eten (of om helemaal geen vlees meer te eten), dan ben je bij Cowspiracy aan het juiste adres. Deze Netflix documentaire legt uit wat de schadelijke effecten van vlees eten zijn op het milieu en de samenleving.

#6 Tony Robbins – I am not your guru

Tony Robbins is een Amerikaanse schrijver, coach en zakenman. Hij is een van de succesvolste business en life coaches ter wereld. Met zijn boomlange gestalte en donkere stem is hij een opvallende persoonlijkheid. Hij begeleidde onder meer Nelson Mandela, François Mitterand, Anthony Hopkins en Bill Clinton. Qua staat van dienst is hij ook zeker geen kleine jongen.

Tijdens de documentaire volgen we Tony Robbins achter de schermen van zijn 6-daagse event ‘Date with Destiny’. Tijdens dit event stimuleert hij de bezoekers om controle terug te nemen over hun eigen leven. Dit doet hij door hen inzicht te geven in de krachten, gedachten en emoties die de basis van hun gedrag motiveren. Tony is een inspirerend persoon, maar nog inspirerender zijn de deelnemers die dapper hun verhalen delen. Daarom mag deze Netflix documentaire zeker niet in dit lijstje ontbreken.

#7 Brené Brown – The call to courage

Brené Brown is een charismatische vrouw die op het podium een TED talk geeft, ondanks dat ze van nature erg introvert is. Als wetenschapper bestudeert ze menselijke emoties als kwetsbaarheid, schaamte en empathie. Brené haalt de data aan en kleurt dit in met voorbeelden uit haar eigen leven.

De boodschap waar het om draait in haar TED talk is dat kwetsbaarheid geen zwakte is. Je boekt vooruitgang als je uit je comfortzone komt en daar is echt moed voor nodig. Heb je na deze docu nog niet genoeg van Brené Brown? Lees dan zeker een van haar geweldige boeken. ‘De moed van imperfectie’ kan ik je van harte aanbevelen.

Natuurlijk zorgt het kijken van deze Netflix documentaires er niet voor dat je leven verbetert. Wel geven de docu’s je handvatten en praktische tips om dit in je dagelijkse leven toe te passen. Wel in kleine stapjes, want volgens Brené Brown hoeft het natuurlijk niet allemaal perfect.