Leuk persoon worden? Verbeter deze eigenschappen
We zeggen het maar zoals het is: in deze tijd geloven we meer dan ooit dat fysieke verschijning het belangrijkste is aan een mens. De schoonheid zit voor velen in het perfecte lichaam en kapsel en de juiste outfit.
Maar schoonheid bedriegt soms. Een uiterlijk leuk persoon (M/V) in de ruimte kan ineens heel onaantrekkelijk worden als diegene een vervelend karakter heeft. Waar knappen we nu op af bij mensen? Wat zorgt ervoor dat we geen gesprek met de ander willen aangaan? Dames van Nu heeft de 10 herkenbare eigenschappen voor je verzameld.
#1 Geen contact maken
Glimlach je wel naar andere mensen of maak je oogcontact als ze je begroeten?
Als je je niet enigszins kwetsbaar opstelt en aan de ander vraagt hoe het met hem of haar gaat, dan maak je niet echt verbinding met je gesprekspartner. Zo kom je vervelend over en hou je mensen op afstand.
#2 Ondankbaar
Het is ook onaantrekkelijk als je als persoon nooit dankbaarheid toont. Hoe je dat doet is heel simpel: je zegt gewoon ‘dank je wel’ als je een cadeautje krijgt of als de ober je eten op tafel zet. Stapt iemand voor je opzij, zodat jij ruim baan krijgt? Mag je voor iemand in de rij bij de kassa. Een bedankje met een vriendelijke glimlach kost helemaal niets.
Herken jij jezelf in de persoon die te weinig dankbaarheid uit? Het advies is dan om hieraan te gaan werken. Je hebt echt jezelf ermee als je dat niet doet, waardoor mensen gaan denken dat je verwend of egoïstisch bent.
#3 Jaloezie
‘Een mens lijdt het meest aan het lijden dat hij/zij vreest.’
Dat gezegde klopt helemaal als het gaat om jaloezie. Jaloerse mensen zijn bang dat hun partner bij hun weggaat. Die angst maakt dat ze ver gaan, zoals het checken van de telefoon of onredelijke vragen stellen.
Denk je dat je de ander een stap vooruit bent door stiekem in de telefoon te neuzen? Dan ben je fout bezig! Buitenstaanders zien je hoogstwaarschijnlijk als een onzeker persoon met een gebrek aan zelfvertrouwen en zelfrespect.
#4 Ongevraagd advies
Voel jij telkens de drang om anderen ongevraagd advies te geven? Stop er dan gelijk mee. Ook al is het positief bedoeld, het is niets meer of minder dan ontzettend opdringerig. Geef dus geen advies als de ander er ook niet om vraagt. Tenzij je wil worden gezien als een betweterige bemoeial.
#5 Denigrerend gedrag
Je laat zien dat je manieren hebt als je de schoonmaker op dezelfde wijze behandelt als de directeur. Waarom? Los van ons inkomen of functietitel zijn we allemaal mensen. We verdienen allemaal een gelijkwaardige behandeling.
Als we daarvan uitgaan en mensen ook op die manier behandelen, dan word je als persoon zelf leuker in de omgang.
#6 Doen alsof
Door je anders voor te doen dan je bent, zet je eigenlijk alleen maar je eigen unieke kwaliteiten en krachten aan de kant. Daarnaast creëer je een verkeerd beeld van jezelf naar anderen toe.
Als je echt wil dat mensen je aantrekkelijk vinden, laat dan zien wie je echt bent. Dat is veel mooier dan de neppe identiteit die je jezelf hebt aangemeten. Wil je inspiratie voor je portie realness, volg dan deze accounts.
#7 Alleen over jezelf praten
Als je teveel over jezelf praat, ben je dus enkel geïnteresseerd in wat jezelf te zeggen hebt en niet wat anderen jou willen vertellen. Het is niet erg om een beetje vol te zijn van jezelf, maar als je daardoor geen ruimte geeft aan de ander maakt dat je geen leuk persoon. Als jij niet naar anderen luistert, dan zullen mensen ook niet meer naar je toekomen. Kijk maar uit, want anders hou je geen gesprekspartner meer over.
#8 Roddelen
Door te roddelen steek je eigenlijk je neus in andermans zaken. Daar waar die helemaal niet hoort te zitten.
Als geroddel voor jou de boventoon voert in bijna alle gesprekken, dan heb je een probleem. Het leidt er op den duur toe dat mensen je niet meer vertrouwen. Hoe praat je dan over hen als zij niet bij jou in de buurt zijn?
Stoppen met roddelen is dus ook een goed idee als je als een leuk mens wil worden gezien. Dit doe je door andere gespreksonderwerpen uit te zoeken en je met je eigen zaken bezig te houden.
#9 Gebrek aan zelfvertrouwen
Niet geloven in je eigen verschijning maakt je een onaantrekkelijke verschijning, want een negatief zelfgeloof toont aan dat je niet over genoeg zelfvertrouwen beschikt. Doe dus wat aan je zelfvertrouwen om een leuk persoon te worden.
#10 Het gesprek toe eigenen
De Engelse term voor mensen die dit vaak doen is ‘one-upping’. One-uppers halen het gesprek graag naar zich toe door heel vaak uit te spreken dat zij dit ook zo hebben gezien, gehoord, of meegemaakt. Maar dan wel veel beter of erger dan jij.
Door te one-uppen probeer je eigenlijk je gebrek aan zelfvertrouwen te verbloemen. Zo laat je zien dat je bang bent dat je in het niet valt bij wat een ander meemaakt en dat maakt je geen leuker mens. Ook hier geldt het advies dat je beter kunt luisteren en de ander de ruimte moet geven voor zijn/haar verhaal.
Om een leuk persoon te worden zijn er genoeg therapeuten en cursussen die je af kan gaan. In het begin kost het moeite, maar het is de investering wel waard.