Lifestyle

Duncan Laurence en zijn verhaal – Arcade

Heel Nederland staat op zijn kop, omdat we na 44 jaar – na het succes van Teach-In met Ding A Dong in 1975 – eindelijk weer het Eurovisie Songfestival hebben gewonnen. Duncan Laurence is daar verantwoordelijk voor met het nummer ‘Arcade’. Ik heb dus gelukkig niet voor niks mijn avondje Netflix geschrapt, want Duncan Laurence heeft gewonnen. Dit succes is voor Duncan Laurence niet over één nacht ijs gegaan. Wat is zijn verhaal en waar gaat het nummer over?

Lang proces

Het is 2016 als Duncan Laurence en producer Wouter Hardy elkaar ontmoeten. Op dat moment heeft Laurence al een prille versie van ‘Arcade’ klaar staan in zijn repertoire, maar er moet nog veel worden bijgeschaafd aan dit nummer. “Ik denk dat er wel twintig verschillende versies van het nummer zijn gemaakt”, legt Hardy in een interview uit met RTV Rijnmond. “Zoals het het nummer nu is, was zeker niet de oorspronkelijke versie.” Het duo werkt ruim twee jaar lang aan het nummer in een kleine studio in de Maassilo in Rotterdam. Producer Hardy bekent dat het niet makkelijk was om het nummer te vervolmaken: “Soms zagen we door de bomen het bos niet meer, het lied was echt een breinbreker.”

Duncan Laurence legt uit: “De Zweedse componist en producer Joel Sjöö, die ik tijdens een songwriting-sessie had leren kennen, hielp me het refrein nog beter te maken, zodat het verhaal nog meer diepte kreeg. Dankzij producer Wouter Hardy, die inspiratie put uit cinematografische muziek, veranderde ik akkoorden.”

Arcade is nooit geschreven voor het Songfestival. Hardy zegt dat het in ieder geval niet de bedoeling was. Zodra aan het licht kwam dat het nummer voor het grootse evenement zou worden gebruikt, is er last minute nog het een en ander veranderd zegt Hardy: “”Ik heb op het laatste moment nog extra drumpartijen en strijkers toegevoegd. Het moest echt perfect worden. Je kan het niet meer opnieuw doen, je moet hier nog je hele leven naar luisteren.”

Bepaal je eigen geluk

Het intieme liefdesnummer gaat over een vrouw met een gebroken hart die veel moeite heeft om opnieuw haar geluk te vinden. “Die inspiratie vond ik daar, op dat moment, in het verhaal van een dierbare; iemand die op jonge leeftijd is gestorven. Ze is tot op het laatst verliefd gebleven op de man die haar verlaten had”, legt Duncan uit in een interview met Cornald Maas. “Haar dood was ontzettend heftig voor mij. Het was mijn eerste grote verlies en dat is het nog steeds. De song die toen ontstond, doopte ik ‘Arcade’ – de woorden en akkoorden kwamen, zo leek het, vanzelf vanuit mijn hart.”

Het is een moeilijk onderwerp, maar Duncan Laurence heeft het nummer ook geschreven als inspiratie: “In het geval van Arcade heb ik uit het levensverhaal van mijn dierbare een advies voor mezelf gecreëerd, een levensles: je eigen geluk bepaal je zelf.” Het nummer is volgens Duncan een ontdekkingsreis geweest, maar hij is blij met het uiteindelijke resultaat. “Ik heb de afgelopen jaren heel veel geschreven voor mezelf maar ook voor anderen. Het was echt een zoektocht naar welke muziek ik straks naar buiten wil hebben. En dit is wel een hele mooie start van een nieuwe fase”, vertelt Laurence in Aan De Slag!.

Symboliek onder water

De clip van ‘Arcade’ is onder water opgenomen onder leiding van regisseur Paul Bellaart. Wat is de reden van deze keuze? “De waterspiegel staat voor de hoop die ik beschrijf in het liedje, het verlangen naar iets, het verlangen naar de ware liefde”, legt Laurence uit in de uitzending van Bart. “Het eerste idee wat we hadden over het water. Die vonk kwam door het nummer. Het leek wel alsof het geschreven was voor dit soort beelden”, vertelt Bellaart. “Dromerig als het nummer begint met een wereld die niet de wereld is zoals we die kennen, maar van een hogere orde is. Om dat te kunnen uitbeelden voelt het heel erg alsof de beelden onder water hier heel erg goed bij passen.”

Voor de clip van Duncan Laurence zijn onderwaterbeelden gebruikt.

Bron: NPO2 Radio