Fit

Bootcamp of de sportschool? Ga lekker buiten trainen!

Bootcamp is al een aantal jaren een begrip in Nederland. Hoewel de hype nu al een tijdje over is, is het nog steeds een veel beoefende manier van trainen. Er zijn namelijk veel voordelen aan bootcamp. Zelf heb ik gisteren een bootcamp les geprobeerd en ik ben onwijs fan. Omdat veel mensen nog niet weten wat bootcamp nu precies inhoudt, vertel ik het graag in een blog aan jullie.

Ontstaan in het leger

Bootcamp is geïnspireerd op de zware oefeningen die gegeven werden aan soldaten in het Amerikaanse leger. De trainingen zijn dus intensief, uitdagend en er wordt veel gedaan aan team building. Het is dus niet verwonderlijk dat veel mensen bang zijn om een bootcamp lesje te volgen. Het heeft nog steeds nogal het imago van uitputtende veldslagen, rollen door de modder en een drill sergeant die naast je in je oor staat te schreeuwen. Niets is minder waar. Er zijn lessen op verschillende niveaus. Het is pittig, maar wel leuk om te doen.

Fun Factor

Ik hang al een tijdje in de sportschool rond en ik heb daar alles wel gezien en meegemaakt. Hoeveel ik ook van trainen hou, na een tijdje beginnen de apparaten en dumbbells toch echt te vervelen. Ik ben dus op zoek naar een andere sportieve uitdaging. De zweterige atmosfeer in het krachthonk heeft voor mij nu toch echt aan charme afgedaan.

Buiten sporten is letterlijk en figuurlijk een verademing. Geloof me, die frisse buitenlucht is zalig om in te sporten. Wat geeft het een vrij gevoel om door het groene park met ontblote bovenarmen een stukje te rennen. Ik zit hier dan wel met flinke spierpijn op mijn bureaustoel, maar de endorfine die door mijn lijf stroomt vanwege de training van gister, maakt een hoop goed. De leuke groep mensen is extra motiverend. De groep applaudisseerde voor mij aan het eind van de les, op verzoek van de trainer. De eerste les zit erop. Goed gedaan!

Als afsluiter deden we nog een paar rek- en strekoefeningen en daarna was het tijd om naar huis te gaan. Eenmaal in mijn bed viel ik als een blok in slaap.

Bootcamp is als buitensport goed voor lichaam en geest!

Vele voordelen van bootcamp

Als Nieuwsgierig Aagje, ben ik thuis gelijk gaan speuren naar de voordelen van bootcamp op regelmatige basis. Dat het leuk is, is leuk. Alleen wil ik weten waarvoor ik het nog meer doe. Ook dit stemt mij positief. Na een rondje Google kwam ik al op veel voordelen van bootcamp uit:

  1. Weerstand verbetert: door te sporten in de buitenlucht, maak je meer vitamine D3 aan. Dit verhoogt je weerstand en voorkomt botontkalking.
  2. Een beter humeur: Door het zonlicht gaat je serotonine level als een raket omhoog. Je zit daardoor beter in je vel en je slaapt beter.
  3. Vetverlies: bootcamp zorgt voor een hogere stofwisseling. Je verliest dus sneller vet en je lichaam gaat er strakker uitzien.
  4. Het verlaagt de kans op suikerziekte: bootcamp verlaagt de insulinegevoeligheid, waardoor je minder insuline nodig hebt om je bloedsuiker op peil te houden.
  5. Meer spiermassa: met bootcamp maak je meer testosteron aan. Dit mannelijke groeihormoon laat je spiermassa groeien, je krijgt een betere conditie en je vetmassa gaat omlaag.
  6. Toename spierkracht: door de afwisselende oefeningen, krijgen je spieren steeds een andere impuls. Je wordt sterker op een functionele manier.
  7. Veel minder kans op hart- en vaatziekten: bootcamp verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, omdat je cholesterolgehalte en bloeddruk ook omlaag gaan door de trainingen.

Mijn twee lessen van deze week zitten erop en ik kan niet wachten tot de lessen van volgende week bij 4Sport. Nu ik de voordelen van bootcamp met je heb besproken, heb ik je hopelijk aangemoedigd om ook snel zo’n leuke les te volgen. Bootcamp in Alphen is misschien te ver voor jou uit de buurt. No problemo! Er zitten teams, clubs en scholen door het hele land die deze heerlijke workout aanbieden. Have fun & get fit!

Eén reactie