Fit

Alles wat jij wil weten over het WK vrouwenvoetbal 2019

Vrijdag 7 juni gaat het WK vrouwenvoetbal officieel van start in Frankrijk. Onze Oranje Leeuwinnen doen ook mee aan dit toernooi en staan te popelen om te beginnen. Wij zetten alle ins en outs van het WK vrouwenvoetbal voor jou op een rijtje. Neem voorbereid plaats voor de buis voor de wedstrijd. Het belooft spannend te worden en het is weer eens wat anders dan Netflix.

Populariteit vrouwenvoetbal

Afgelopen zaterdag speelde het vrouwenelftal een uitzwaaiwedstrijd tegen Australië. Zowel in het stadion als voor de televisie is de wedstrijd goed bekeken: ruim 30.000 supporters zagen hoe de Oranje Leeuwinnen wonnen en thuis keken ongeveer 700.000 man naar de wedstrijd in het Philips Stadion in Eindhoven. Aanvalster Shanice van de Sanden scoort het eerste en derde doelpunt in deze wedstrijd.

Kampioen

De overwinning tegen Australië belooft veel goeds voor Nederland. Momenteel zijn de Verenigde Staten de eerste van de wereld, maar als het aan onze Leeuwinnen ligt, gaat de wereldtitel dit toernooi naar hun.

Toernooi

Nederland zit in poule E met Canada, Nieuw-Zeeland en Kameroen. Ze spelen hun eerste wedstrijd op 11 juni om 15:00 uur tegen Nieuw-Zeeland. Op 15 juni spelen ze dezelfde tijd tegen Kameroen. Op 20 juni is de laatste wedstrijd uit de poule. De NOS op NPO1 verzorgt live de uitzendingen.

Elftal

Het elftal bestaat uit 23 fanatieke sporters. Een opvallende persoonlijkheid is Lieke Martens. Zij werd in 2017 benoemd tot beste voetbalster van de wereld en speelt momenteel bij Barcelona. De topscorers Vivianne Miedema en Manon Melis zitten ook in de Oranje selectie. De vrouwelijke Nederlandse bondscoach is de Haagse Sarina Wiegman.

Kanshebbers

In 2017 wonnen de dames het Europees Kampioenschap. Er zijn dus ook hoge verwachtingen van het Nederlands vrouwenelftal. De grootste rivalen van onze Leeuwinnen zijn de VS, Duitsland, Engeland en thuisland Frankrijk.

Salaris vrouwenvoetbal

Het salaris van de vrouwelijke voetbalspelers is lang niet zo hoog, vertelt de onderstaande video van de NOS uit 2017. Lieke Martens deelt dezelfde initialen als die andere bekende voetballer bij Barcelona, maar heeft met 2 ton per jaar nog lang niet het salaris van Messi. De best verdienende vrouwelijke voetbalster is de Amerikaanse Alex Morgan met 400.000 euro per jaar.

Toch hoeven de toppers van het Nederlandse vrouwenelftal zich geen zorgen te maken. Na het winnen van het EK in 2017 en als kanshebbers voor het WK dit jaar, liggen de sponsorcontracten op hen te wachten.