Fit

Het chakra mysterie uitgelegd

Je hebt vast wel ergens het woord chakra’s voorbij zien of horen komen, in een tijdschrift of tijdens een yogales. Of weet je al alles van chakra’s en wil je er nog meer over leren? Hier krijg je van ons een korte chakra-handleiding…

Chakra’s: wat zijn dat?

Het begrip chakra is overgewaaid uit India. De Indiase cultuur gaat ervan uit dat alles energie is en dat er verschillende energiepunten in het lijf. Die punten worden als heel belangrijk gezien voor levenskracht. Vertaald vanuit het Sanskriet betekent chakra cirkel of wiel. Dit omdat de levenskracht, ook wel prana genoemd, in je lijf beweegt en cirkelt. Eigenlijk zijn er 114 chakra’s, maar de meeste spirituele stromingen richten zich op de zeven belangrijkste chakra’s.

Simpele uitleg over elke chakra

Zelfs dat is alweer een beetje achterhaald: de nieuwe chakraleer richt zich op 13 chakra’s. Hoe dat eruit ziet en verschilt van elkaar is te zien in onderstaand plaatje:

Uitleg van de 13 chakra’s

Blokkade van de chakra’s

Laten we ervan uit gaan dat alles energie is (dus ook in je lichaam). Een blokkade van een chakra zorgt dan dus voor een stop in de energiestroom. Echter, het hoort allemaal goed in balans te zijn om optimaal te kunnen stromen. Dus als er teveel of te weinig energie rondom een chakra is geconcentreerd, ontstaat er een blokkade. Om een voorbeeld te geven: in de spirituele wereld wordt een blokkade van de keelchakra gekoppeld aan het ontbreken van zelfexpressie en niet voor je eigen waarheid durven uit te komen. Tijdens een ruzie kun je dan keelpijn ervaren. Dat kan ook voorkomen als je iets doet dat tegen je gevoel in gaat. Om er nog iets dieper op in te gaan: chakra’s zijn gelinkt aan organen die rondom het desbetreffende chakra gelegen zijn. Zo is het keelchakra gelinkt aan je schildklier. Door te werken aan zelfexpressie en zelfvertrouwen verminder je dus schildklierklachten.

Opnieuw de flow door je chakra’s

Tijdens yoga- en meditatiesessies spreekt de leraar vaak over chakra’s. Tijdens zo’n sessie kun je dus extra focus leggen op je chakra’s en hier je aandacht op richten. Andere vormen van coaching zijn ook heel goed als je merkt dat een bepaalde chakra is geblokkeerd. Als we dan teruggaan naar het keelchakra: volg een assertiviteitstraining of ga iets creatiefs doen om jezelf te uiten. Tijd om de Female Power in jezelf terug te vinden!

Chakra meditatie

Zoek om te beginnen een rustige kamer op en ga zitten in een comfortabele houding. Haal een aantal keer diep adem, via de neus in en via de mond uit. Soms helpt het ook om even te zuchten, zodat alle spanning uit je lijf wegebt.

  • Sluit je ogen en ga met je aandacht naar je wortelchakra, ter hoogte van je stuitje. Stel je een helder, draaiend rood licht voor. Voel het trillen en draaien en breng je ademhaling naar die plek. Blijf hier voor ongeveer vijf minuutjes.
  • Verplaats je aandacht naar boven, het gebied vlak onder je navel: je heilig chakra (2e chakra). Voel de warmte van een fel, oranje cirkelend licht. Focus je op dit licht en voel ook hoe eventuele blokkades worden weggedreven door dat licht.
  • Op naar het volgende punt: een paar centimeter boven je navel, waar je ‘zonnevlecht’ zit. Dat is een andere naam voor het 3e chakra. Hier komen emoties uit voort: emoties van liefde of misschien zelfs angst. Veel emoties gaan uiteindelijk door naar onze darmen of onze blaas. Bedenk je nu dat hier een intens geel licht ronddraait op die plek en laat daar je adem naar toe gaan.
  • Als je er klaar voor bent, focus je dan op hartchakra (4e chakra). Dat ligt, je raadt het al, ter hoogte van je hart. Als je het lastig vindt om contact te maken met deze plek kun je je hand op deze plek leggen en een fel groen of roze licht proberen te visualiseren. Richt je ook op deze plek met je adem.
  • Up next is je keelchakra (5e chakra), midden op je keel. Hier mag je een helder blauw of turquoise licht voor je zien dat cirkelt. Dat blauwe licht maakt je keelchakra schoon en brengt het in balans. Laat je adem rondom deze plek vloeien.
  • Dan beweeg je je aandacht naar je derde oog-chakra (6e chakra), tussen je wenkbrauwen op je voorhoofd. Visualiseer een diep indigo gekleurd licht dat ronddraait. De kleur wordt steeds helderder.
  • Tot slot gaat je aandacht naar het puntje van je kruin, je kroonchakra (7e chakra). Stel je een sprankelend, spinnend violet licht voor dat uit je lichaam glanst. Dit licht verbindt je met het universum. Voel de vrede die hoort bij het opmerken van dit licht.

Informatie op internet

Wil je je meditatie met rustgevende muziek? Dat kan ook zeker. Op YouTube zijn onwijs veel meditaties te vinden met binaural beats. Elk chakra reageert op een bepaalde frequentie (trilling) en daar is deze muziek speciaal voor gemaakt. Wij delen met liefde een aantal voorbeelden met je. Namasté!

Chakra meditatie met binaural beats

Bron: Women’s Health