Fit

Liefdesverdriet – 7 tips om eroverheen te komen…

Al een aantal jaren ben ik ‘THE BIG 3-0’ gepasseerd. Heel vervelend zou je denken, want geen enkele vrouw zit te wachten op haar eerste rimpels, grijze haren en de bijbehorende rugzak met emotionele bagage. Ouder heeft alleen maar nadelen toch? Dus ook voor liefdesverdriet.

Nee hoor, ik bekijk de dingen graag positief. Voor rimpels bestaat botox (haha…) en een gekleurde haardos zit ook in een pakje. Die rugzak dan? Laat me je dit vertellen: hoe ouder je wordt, hoe beter je ermee kan zeulen. Je weet op den duur wel wat je eruit moet gooien en wat niet. Ex-vriendjes gaan eruit, maar de lessen die je uit de (verbroken) relatie haalt kan je er lekker in laten zitten.

Want op latere leeftijd is je hart vast wel meer dan eens gebroken. Het voordeel is dat je nu vast beter omgaat met een break up, dan toen je vriendje in 4 HAVO het uitmaakte met wie je altijd zo lekker in de fietsenstalling stond te zoenen. Die grote liefde met wie je samen hebt gewoond en/of er met een ander vandoor ging? Ook gewoon overleefd… Dus dit kan jij ook meid! Hoe dan?

Wat is liefdesverdriet?

Trek je alsjeblieft (!) niks aan van de mensen die zeggen dat hij het niet waard is en dat je geen reden hebt om te janken. Emoties variëren van angstig tot leeg, van somber tot verraden. Sterker nog, liefdesverdriet is samen met prille liefde het onderwerp van de meeste liedjes. Zegt genoeg toch?

Liefdesverdriet is echt, het is pijnlijk, het is een rouwproces. Iemand met wie je een tijd lang heel veel bent geweest, verdwijnt ineens uit je leven. Je kan dezelfde pijn voelen als wanneer iemand dood gaat. Het rare is wel dat je diegene nog steeds kan bellen of berichten, weet waar je ex woont en werkt en zelfs de kans loopt om diegene ergens op straat tegen te komen. Zwaar verwarrend, ik weet het. Daarom is de verleiding ook heel groot om toch weer contact op te nemen met je ex-liefje.

Hoe om te gaan met liefdesverdriet – 7 tips

Mijn tip: weersta de verleiding om weer contact op te nemen. Je lijf en ziel moeten afkicken. Liefde is een verslaving en je ex is het middel. Een coke-verslaafde help je ook niet met afkicken door hem weer een snuifje aan te bieden. Snap je nu mijn punt? Dit klinkt waarschijnlijk een beetje kort door de bocht. Daarom geef ik wat uitgebreidere tips hoe je over hem of haar heen komt.

1 Verbreek (tijdelijk) alle contact

Hoe langer je contact houdt met iemand, des te moeilijker het is om van diegene los te komen. Loskomen van de liefde is echt net als afkicken van een verslaving met cold turkey als beste methode. Verbreek daarom voorlopig alle contact. Gooi foto’s en geschiedenis van gesprekken weg. Blokkeer je ex op whatsapp en alle andere social media. Hebben jullie nog spullen van elkaar? Geef het zo snel mogelijk, desnoods via een tussenpersoon.

2 Praat erover

Liefdesverdriet is een rouwproces en daar mag je best de ruimte aan geven. Richt je niet steeds tot je ex-liefje in de hoop dat hij of zij nou eindelijk met de antwoorden komt waar je op zit te wachten. Je vriendinnen en je moeder hebben ook al het nodige meegemaakt. In je omgeving zijn er dus genoeg wijze vrouwen die je met raad en daad kunnen bijstaan en je een schouder bieden om op te huilen. Kop op, het komt allemaal wel goed. Trust me!

Vriendinnen helpen je er bovenop!

3 Zorg goed voor jezelf

Krijg je geen hap door je keel? Dwing jezelf dan toch om te eten. Tip: met smoothies heb je niet het gevoel dat je iets eet, maar krijg je toch veel vitaminen binnen. Ga op tijd naar bed. Elke nieuwe dag voelt steeds minder rot. Ga (weer) sporten. Een goede workout zorgt ervoor dat je allerlei geluksstofjes in je hersenen aanmaakt. Laat je die nou goed kunnen gebruiken in verdrietige tijden. Bovendien zorgt de combinatie van deze 3 tips samen dat je er beter gaat uitzien. Fijne bonus als nieuwkomer op de vrijgezellenmarkt…

4 Stel nieuwe doelen

Nu je weer alleen bent, heb je ook tijd over. Die tijd kun je besteden aan een zeer belangrijk persoon: jijzelf! Stel jezelf nieuwe doelen waar je niet aan toe kwam. omdat je de tijd aan een ander besteedde. Marathon lopen? Nu kun je lekker vaak hardlopen in plaats van naast je liefje op de bank te zitten. Promotie maken op je werk? Maak die extra uurtjes op kantoor. Je bepaalt nu toch je eigen tijden voor te eten. Heb je altijd een roman willen schrijven? Ga ‘s avonds lekker in de bieb zitten of in je favoriete cafeetje om als een gek mooie content eruit te rammen. Enne… wie weet wie je tegenkomt als je stralend je eigen ding doet.   

5 Ga leuke dingen doen

Het is heel verleidelijk om in tranen op de bank te blijven liggen en een reep chocolade in je giecheltje te proppen. Maar je gaat je niet beter voelen van stilliggen, tranen en geraffineerde suikers. Nee lieve meid, echt niet! Van wat dan wel? Een betere gemoedstoestand krijg je van eropuit gaan, de zon op te zoeken en nieuwe herinneringen te maken met vriendinnen die om je geven. Ga de natuur in, pak dat feestje, ren de zee in, lees dat boek en neem die nieuwe coupe. Koop die jurk en nieuwe schoenen. Ook al is het niet in de aanbieding, lekker boeiend… Het is jouw tijd nu. Doe alles wat een lach op je gezicht bezorgt, waardoor je die nare emoties vergeet.

6 Gedachten ombuigen

Train jezelf op een positieve mindset. Het vergt wel de nodige mentale training om negatieve gedachten steeds om te buigen naar iets positiefs, maar je hebt er veel profijt van als het eenmaal werkt. Ik geef je een paar voorbeeldjes:

  • Ik blijf mijn hele leven alleen → geen hand vol, maar een land vol.
  • Wat moet ik nu met mijn leven? → nu is de tijd om die nieuwe hobby op te pakken.
  • Ik ben niks waard → ik koop nieuwe kleding waar ik me sexy in voel.
  • Hij/zij krijgt de tering maar → ik gun mijzelf het allerbeste.

7 Ga er even tussenuit

Als er veel is gebeurd in de afgelopen tijd, kan je eigen omgeving je helemaal gek maken. Een weekendje weg of solo op vakantie kan dan dé oplossing zijn. Mijn tip: ga ergens waar de zon schijnt, waar de zee helder turquoise is en waar de cocktails zoet van smaak zijn. In augustus ga ik weer naar Gran Canaria. Bonus: Spaanse mannen zijn knap.

Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die je kan doen om je hoofd op andere gedachten te brengen. Iedereen verwerkt liefdesverdriet op zijn of haar eigen manier. Het gaat erom dat je niet blijft zwelgen in zelfmedelijden of slecht voor jezelf zorgt. Volg bovenstaande tips op en je komt erachter hoe mooi het leven is. Ook zonder hem of haar, trust me!

Mogelijk gemaakt door Jong Assertief

Eén reactie