Fashion & Beauty

Hoe houd ik mijn mond gezond?

Een gezonde mond is erg belangrijk. Alle voedingsmiddelen komen namelijk eerst via je mond je lichaam binnen. Als er veel bacteriën in je mond zitten, komen deze dus ook in je lichaam terecht. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarnaast kun je een slechte adem krijgen van het ongezond houden van je mond. Ook dat wil je natuurlijk voorkomen!

Kijk goed naar je eten

Dranken zoals frisdranken bevat veel suiker en zijn daarom geen gezonde keuze voor je mond. Dit geldt ook voor fruitsappen, hier zitten namelijk ook veel suikers in en is heel zuur. Zuren zorgen voor slijtage van het glazuur op je tanden. Dit geldt ook voor light-dranken. Je kunt het beste je eetmomenten beperken tot 7 keer per dag. Het is namelijk zo dat elke keer wanneer je een slokje drinken neemt, je tanden blootgesteld worden aan zuur en suikers. Wanneer je dit beperkt, krijgt je gebit de kans om te herstellen. Dit geldt natuurlijk ook voor voedsel bestaande uit veel suikers, maar denk ook aan harde etenswaren, zoals hard snoepgoed, ijsblokjes en knapperig eten. Door te kauwen op bijvoorbeeld ijsblokjes kan je glazuur beschadigen of de tanden afbreken. 

Gebruik de juiste verzorgingsproducten

Voor de juiste mondverzorging zijn er tal aan producten te koop. Zo heb je bijvoorbeeld tandenstokers die helpen je gebit schoon te houden. Natuurlijk hebben we de tandenborstel, maar met de tandenborstel kom je niet op alle plekken in je gebit. Met stokers kom je op de plekken waar je met een gewone tandenborstel niet bij komt. Hier zou je ook nog een mondwater aan kunnen toevoegen. Mondwater zorgt voor een frisse adem en kom je ook op plekken die nog niet bereikt zijn. Het wordt aangeraden om voor een tandpasta te kiezen die fluoride bevat. Fluoride houd je tanden sterk. 

Wil jij je mond echt gezond houden? Zorg er dan voor dat je let op bovenstaande tips bij het nuttigen van een drankje of een hapje. Eet niet te veel zuur, zoet en hard voedsel en gebruik de juiste verzorgingsproducten.