Vakantiegevoel vasthouden
Lifestyle

Zo hou jij je vakantiegevoel langer vast

De zomer van 2020 ziet er misschien iets anders uit dan je gewend bent. Wellicht ga je op vakantie of neem je vrije dagen op en blijf je lekker thuis. Na deze periode wil jij het vakantiegevoel zo lang mogelijk vasthouden terwijl je langzaam terug gaat naar het normale werkleven. Dit kan lastig zijn, want grote kans dat jij een andere routine hanteerde tijdens deze vakantieperiode. In dit blog kun jij lezen hoe jij makkelijk in je dagelijkse routine komt en toch je vakantiegevoel langer vast houdt.

Niet direct aan het werk

Wanneer je terugkomt van vakantie is het altijd fijn om een extra vrije dag te hebben. Dit voorkomt dat je de volgende dag direct aan het werk moet, wat toch echt minder fijn is als je de avond ervoor thuiskomt. Om dit te voorkomen is het verstandig om je vakantie zo in te plannen dat je op vrijdag thuis komt. Is dit geen mogelijkheid? Plan dan een vrije dag in na thuiskomst. Zo kun je nog een dagje extra genieten en langzaam de routine klusjes oppakken. Gelukkig kan je op deze vrije dag de klusjes afwisselen met een serie of een heerlijk dutje. Met het weekend of een extra vakantiedag na je vakantie hou jij lekker het vakantiegevoel vast.

Lekker eten

Vakantie is lekker bijkomen en heerlijk eten. Om het vakantiegevoel een beetje vast te houden. Kun je dit eetpatroon meenemen naar huis. Het vakantiegevoel blijft ongeveer twee tot vier weken hangen in ons systeem. Hierna zijn we helaas weer gewend aan ons normale leventje. Om in deze weken nog even te kunnen genieten, plan een paar avondjes uit eten in of maak van je avondeten een uitgebreid diner. Zo dat je het gevoel hebt dat je nog heerlijk aan het genieten bent.

Plan een paar relaxte avonden

Waarschijnlijk wacht na de vakantie een hoop werk op je te wachten. Waardoor je snel de vakantie bent vergeten. Maar er is een manier om dit vakantiegevoel langzamer te doen vervagen. In de vakantieperiode heb je zogenaamde relax reserves opgebouwd, deze reserves zijn sneller weg dan je denkt. Dat effect kun je tegengaan door in je avonden en weekenden ontspan momentjes in te plannen. In deze uurtjes doe je wat jezelf wilt en leuk vind. Ga een avondje uit eten, ontspannen met vrienden of sporten. Geen huishoudelijke taken, tenzij dit echt jouw happy moments zijn. Het gaat erom dat jij dingen doet waar je echt blij en een relaxt gevoel van krijgt. Op deze manier verleng je het vakantiegevoel.

Gezond slaapritme

Heb je een verre reis gemaakt? Dan is de kans groot dat je last hebt van een jetlag, helemaal wanneer je meer dan één tijdzone bent gepasseerd. Te weinig of slechte slaap kan voor een slechte mood zorgen. Gebruik je extra vrije dag of weekend om heerlijk bij te slapen en om weer in je eigen slaapritme te komen. Dit helpt je namelijk bij het terugkomen in je normale leven.

Terugkomen van vakantie kan heerlijk zijn, je eigen spullen om je heen, je eigen bed en douche. Maar wil je toch dat vakantie gevoel net wat langer aanhouden, gebruik dan bovenstaande tips om weer relaxt terug te komen in je normale ritme.