Gehoor verbeteren
Lifestyle

Gehoor verbeteren met 5 handige tips

We hebben er misschien allemaal wel eens last van. Je kunt de ander niet zo goed verstaan en dat terwijl je juist zo goed bent voor je lichaam. Je eet gezond, je sport regelmatig, maar toch zien we vaak gebeuren dat de oren vergeten worden. Terwijl juist je oren zo belangrijk zijn om niet te vergeten, want je wilt natuurlijk wel jarenlang kunnen genieten van alle geluiden om je heen. Wist je dat je met een paar simpele trucs ervoor kunt zorgen dat je oren waarschijnlijk nog lang mee zullen gaan? Niet? Nou, we leggen de tips graag even aan je uit.  

Gehoor verbeteren met een hoortoestel 

De bekendste vorm om je gehoor te verbeteren is waarschijnlijk toch wel het hoortoestel. Waar dit voorheen nogal louche apparaten waren, zijn deze inmiddels zover ontwikkeld, dat je zelfs onzichtbare hoortoestellen hebt. Dat komt door een superkleine technologie. Natuurlijk heb je in een hoortoestel nog wel hoorbatterijen nodig. Hoorbatterijen zijn er in verschillende typen, die ook in kleuren en nummers worden aangeduid. Zo heb je bijvoorbeeld de hoorbatterijen 13, die oranje van kleur zijn. Let er dus wel altijd goed op welk type hoorbatterij je nodig hebt in jouw hoortoestel. 

Stoppen met roken om je gehoor te verbeteren

Wil jij je oren goed houden en je gehoor verbeteren? Dan heb je nu eindelijk een goede reden om dit keer écht te stoppen met roken. Naast dat het slecht is voor je longen, je er een slechte adem en gele tanden door krijgt, is roken zeker ook niet bevorderlijk voor je gehoor. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die al ruim 10 jaar lang een pakje per dag roken, gemiddeld 10 tot 15 decibel minder horen dan mensen die niet roken. Stoppen met roken kan je dus zeker helpen met gehoor verbeteren. 

Fanatieke sporter? Pas op dat je niet té intensief sport

Het is natuurlijk heerlijk om je in de sportschool helemaal uit te leven, maar het kan ook averechts werken. Wanneer je jouw spieren namelijk teveel aanspant, kan er een ongezonde druk op je binnenoor ontstaan. En op den duur kan dat weer leiden tot gehoorschade. Het is natuurlijk niet de bedoeling om dit als excuus te gebruiken om niet te hoeven sporten, want niet sporten is nóg slechter voor je oren. Maar let dus wel goed op!

Weg met oortjes, gebruik een koptelefoon

Tegenwoordig zie je steeds meer in ear oordopjes, maar wist je dat deze onwijs slecht voor je oren zijn? Ze zitten namelijk veel te dicht bij je trommelvlies, waardoor deze veel harde klappen moet verduren. Bovendien is het geluid via in ear oordopjes zo’n 7 tot 9 decibel harder dan dat je geen oortjes zou gebruiken. Wil je toch in het openbaar muziek luisteren zonder dat je omgeving er last van heeft? Gebruik dan een koptelefoon die je over je oren heen draagt. Dat zal je zeker helpen om je gehoor te verbeteren, al dan niet langer met je oren mee te kunnen gaan. 

Regelmatig in het vliegtuig? Wees voorzichtig

Vliegen op zich is niet zozeer schadelijk voor je oren, maar het verschil in luchtdruk kan als erg vervelend ervaren worden. Je kunt namelijk onwijs last van je oren krijgen wanneer het vliegtuig gaat stijgen en weer dalen. Wees daarom extra ‘lief’ voor je oren wanneer je gaat vliegen. Hoe je dit doet? Je kunt bijvoorbeeld oordopjes dragen die het drukverschil opvangt. Je kunt ook vlak voordat je het vliegtuig in stapt een neusspray gebruiken. Het helpt je dus niet zoveel je gehoor te verbeteren, maar het zorgt wel voor een comfortabelere vlucht.