Chardonnay
Food

Welke gerechten passen bij Chardonnay?

Chardonnay wordt ook wel de kameleon onder de druiven genoemd. Dat is ook niet gek, want wijn van deze druif komt in allerlei verschijningen op de markt. Veel mensen kennen de volle en romige wijnen van Chardonnay wanneer de wijn flink wat houtopvoeding heeft gehad. De één kan deze stijl enorm waarderen, terwijl een ander er liever niet aan denkt. Maar een Chardonnay kan ook levendig en zelfs een beetje strak zijn. 

Hoe smaakt Chardonnay?

Wanneer Chardonnay staat aangeplant in een wat koeler gebied en de druiven niet al te laat worden geplukt, kan de wijn zelfs wat tonen van citrus bevatten. Maar staat de druif aangeplant in een warm gebied en zijn de druiven goed rijp op het moment van oogsten, dan komen de vollere tropische tonen om de hoek kijken. Houtrijping kan de wijn vervolgens nog een vettige en boterachtige structuur meegeven. In de Bourgogne, waar Chardonnay samen met Pinot Noir heerst, lopen de smaken van Chardonnay uiteen. Ondanks dat de verschillende appellations in de Bourgogne dicht bij elkaar liggen, hebben ze elk hun eigen identiteit en dus smaak. 

Eten en Chardonnay

Het favoriete gerecht bij een glas Chardonnay is gebraden kip en dan maakt het eigenlijk vrij weinig uit waar de wijn vandaan komt. Een clubsandwich met kip past ook goed bij Chardonnay en dan kan het gaan om een Chardonnay met of zonder houtrijping. Eieren kunnen een wijn soms goed verpesten, maar een wat frissere stijl uit Chablis kan een gerecht als eggs Benedict prima aan. Bij witvis kan een Chardonnay ook, maar ga dan wel voor een wijn zonder houtrijping of met een minimale houtrijping. 

Proef en ontdek

Wat is jouw favoriete Chardonnay? Of heb je nooit echt de verschillen in Chardonnay geproefd? Door te ontdekken leer je meer over je eigen smaak en je voorkeuren. Zet eens een aantal wijnen van Chardonnay uit uiteenlopende gebieden naast elkaar en proef de verschillen.