Lifestyle

Studeren naast je baan: hoe doe je dat?

Er zijn genoeg goede redenen om naast je baan een studie te volgen. Een opleiding volgen helpt je om je verder te ontwikkelen in jouw vakgebied of kan juist die zo gewenste carrièreswitch mogelijk maken. Toch maken veel mensen uiteindelijk niet de stap richting de studiebanken. Want is het financieel wel haalbaar? En hoe combineer je een studie met een drukke baan en een gezin? Gelukkig zijn er wel degelijk mogelijkheden!

Kies de juiste onderwijsinstelling

Het aanbod aan opleidingen en onderwijsinstellingen is tegenwoordig enorm. Zo zijn er parttime opleidingen waarbij je op één vaste dag per week colleges hebt. Op die manier kun je de opleiding makkelijk combineren met een deeltijd baan. Werk je fulltime en heb je geen of amper tijd om colleges te bezoeken? Kies dan liever voor afstandsonderwijs. Wist je dat je zelfs op universitair niveau op afstand onderwijs kunt volgen? De OU is bijvoorbeeld volledig afgestemd op werkende studenten. Je kunt aan deze universiteit op eigen tempo thuis studeren. 

Praat met je werkgever

Wil je naast je baan gaan studeren, maak dit dan kenbaar aan je werkgever. De meeste werkgevers vinden het alleen maar positief dat jij je wilt blijven ontwikkelen. Zeker wanneer de opleiding raakvlakken heeft met jouw huidige werk, willen veel werkgevers het studeren faciliteren. Bovendien bevatten vrijwel alle cao’s afspraken over scholing en loopbaanontwikkeling. Zo kun je in sommige gevallen gebruik maken van een persoonlijk opleidingsbudget. Deze kun je inzetten voor het kopen van cursussen of bijvoorbeeld het inschakelen van scriptiebegeleiding om sneller te kunnen afstuderen. 

Realistisch plannen

Je volgt de studie om er beter van te worden, dus het is belangrijk dat de studie een positief onderdeel van je leven blijft. Vraag geen onrealistische dingen van jezelf: te ambitieuze doelstellingen zorgen ervoor dat je tegen het studeren op gaat zien. Maak daarom een realistische planning, waarin ook nog voldoende tijd is voor de nodige ontspanning. Liever een jaartje langer studeren in een lekker tempo, dan achteraf met een vervelend gevoel op je studieperiode terugkijken.   

Slim studeren

Wie weinig tijd heeft moet effectief en slim studeren. Online zijn er heel wat tips te vinden omtrent sneller leren. Studeer bijvoorbeeld altijd in een rustige ruimte met minimale afleiding. Je kunt beter twee uur geconcentreerd studeren in de bibliotheek, dan vijf uur in een druk huis met rennende kinderen om je heen. Maak daarnaast ook tijdens je studie slimme keuzes. Kies bijvoorbeeld voor keuzevakken die passen bij jouw persoonlijke planning en werk samen met gemotiveerde medestudenten. Moet je om de opleiding af te ronden een thesis schrijven? Kies dan als het even kan voor een literatuuronderzoek dat je thuis in je eigen tijd kunt uitvoeren, in plaats van voor een praktijkonderzoek.