bliksembeveiliging
Lifestyle

Zo bescherm je jouw huis tegen bliksem

Voorkomen is beter dan genezen zeggen ze wel eens. Bij een blikseminslag is dat zéker het geval. Maar is blikseminslag eigenlijk wel te voorkomen? En hoe doe je dit precies? In deze blog leggen we je precies uit hoe jij een blikseminslag voorkomt. 

Blikseminslag voorkomen

Het komt niet heel vaak voor in Nederland maar door de opwarming van de aarde is de planeet een beetje van slag. Hierdoor ontstaat er steeds vaker onweer. Wanneer het gaat onweren en de bliksem besluit om in te slaan op je rieten dak dan heeft dat in de meeste gevallen ernstige bijwerkingen. Blikseminslag zorgt voor veel schade aan je woning en je apparaten. Een goede bliksem beveiliging biedt daar een oplossing voor. In Nederland is het verplicht om ervoor te zorgen dat je woning geaard is. Bij nieuwe huizen is dit standaard het geval maar bij oudere huizen ontbreekt wel eens de aardpen.

Aardpen

Een aardpen zorgt ervoor dat ontsnapte stroom de aarde in geleid wordt. Hierdoor wordt er voorkomen dat er overspanning ontstaat bij kortsluiting. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat gebouwen en elektrische apparaten geen schade oplopen bij overspanning. Een aardpen is verplicht in de meterkast. Een aardpen is een stalen massieve staaf met een koperen massieve geleider van 25 tot 5mm2 die zorgt voor een verbinding tussen het lichtnet en de aarde. 

Bliksemafleiding

Een blikseminslag is niet te voorkomen. Wel is de schade te beperken met een goede bliksemafleiding. Een bliksemafleiding is een kooi van aluminum of koperen leidingen rond je huis die de bliksem afvoert. De spanning wordt vervolgens door de aardpen een meter diep de grond in geleid. Hierbij is het zeer belangrijk dat alles goed met elkaar is afgestemd. Wanneer er één schakel ontbreekt kan dit grote gevolgen hebben. Laat de bliksem beveiliging daarom altijd door een gespecialiseerd en/of gerenommeerd bedrijf uitvoeren

Indirecte blikseminslag 

Indirecte bliksem gebeurt wanneer er in de buurt van jouw huis een inslag plaatsvindt en op jouw stroomnetwerk belandt. Hierdoor heb je kans dat de apparatuur kapot gaat. Indirecte blikseminslag is te voorkomen door goede bliksem beveiliging in de meterkast te plaatsen. 

Zonnepanelen beschermen tegen bliksem

Wanneer je beschikt over zonnepanelen is het noodzakelijk dat je beschikt over bliksem beveiliging. Het is niet zo dat de kans op blikseminslag groter is wanneer je zonnepanelen hebt. Wel is het belangrijk dat de zonnepanelen beschermd zijn tegen blikseminslag. Wanneer de zonnepanelen worden geraakt door de bliksem bestaat de kans dat er brand ontstaat. 

Een goede bliksem beveiliging zorgt er dus voor dat de bliksem veilig naar de aarde wordt afgeleid en geen brand of andere schade veroorzaakt.

Reacties uitgeschakeld voor Zo bescherm je jouw huis tegen bliksem