Online dating controle houden
Lifestyle

Online daten zelf in de hand houden?

Veel vrouwen hebben wel negatieve verhalen over online dating gehoord. Zoals chatberichten waarin mannen meteen complimentjes over je profielfoto geven, zonder zelfs maar een “hoi” erbij. Of mannen die er bij de eerste date heel anders uitzagen dan hun profielfoto – die eigenlijk van een vriend bleek te zijn. Veel vrouwen die in de beginjaren van Tinder op dat platform zaten, hebben zelf ook wel een en ander meegemaakt. Maar online daten draait allang niet meer om seks. Zelfs op Tinder is dat verminderd. Hoe jij in de serieuzere wereld van online dating de boel zelf in de hand houd? Je leest het hier.

Platform zonder algoritme: SmartSingles

Als je online een SmartSingles review leest, vallen twee dingen op: veel gebruikers vinden het fijn dat dit platform geen algoritme voor matching gebruikt. En veel gebruikers vinden het verschrikkelijk dat SmartSingles geen algoritme voor matching gebruikt. In welke categorie val jij?

Wat je mening ook is, algoritmes zorgen er vaak voor dat jij met potentiële datingpartners matcht. Doordat SmartSingles niet zo’n algoritme heeft, moet je zelf op zoek. Daardoor houd je de controle, precies wat jij wilt. Anders lees je dit artikel immers niet! Maar het gebrek aan algoritme is ook een nadeel, want je moet nu zelf – actief – op zoek naar een mogelijke datingpartner. Door middel van filters kun je deze matches zelf vinden. Zo kun je filteren op geslacht en leeftijd, maar ook locatie en hobby´s. 

Dit datingplatform heeft dus geen algoritme. En ook geen ellenlange vragenlijsten die bij zo’n algoritme horen. Daardoor is het inschrijven zo gepiept. Je kan je gratis inschrijven of direct voor een betaald lidmaatschap kiezen. Alleen bij die laatste kun je andere mensen berichtjes sturen. Maar om te kijken of SmartSingles bij jou past is een paar dagen gratis rondsnuffelen op het platform wel zo slim!

Weet wat foute signalen zijn

Er zijn al tientallen radio- en tv-reclames over geweest: oplichten bij online dating. Dat het bestaat, weten we dus allemaal wel. Maar welke dames van nu kennen de foute signalen? Wij wisten in elk geval niet hoe oplichters te werk gaan. Daarom hebben we het voor je uitgezocht.

Online datingfraude houdt in dat je wordt opgelicht door een online date. Dit kan jou geld kosten, maar levert sowieso veel schaamte op. Vaak kost het slachtoffers ook moeite om anderen – online én in real-life – weer te vertrouwen. Online datingfraude gebeurt op verschillende manieren. Via datingsites, sociale media of games. De foute signalen zijn:

  • weinig foto´s op zijn of haar profiel. Als iemand écht op zoek is, zal diegene meerdere foto´s uploaden. Zoals wat selfies en vakantiefoto´s en misschien zelfs een foto tijdens het roeien – als dat de grootste hobby is. Fraudeurs maken hun profiel vaak snel aan en steken nauwelijks tijd in foto´s. Ja, in 1 hele aantrekkelijke. Maar that´s it
  • foto´s van iemand anders. Dit kun je achterhalen door met de rechtermuisknop op de foto te klikken en “afbeelding zoeken in Google” te kiezen. Je ziet dan waar deze foto nog meer online staat. Bijvoorbeeld op het LinkedIn-profiel van iemand met een heel andere naam. Dan is het foute boel!
  • vragen om geld. Bijvoorbeeld om een treinticket naar jouw stad te kunnen kopen. 
  • niet willen videobellen – want dan kunnen ze wel eens door de mand vallen. Vaak hebben oplichters namelijk een sexy profielfoto, om maar zoveel mogelijk matches – en dus potentiële slachtoffers – te krijgen. Maar door te videobellen zie je hun echte uiterlijk.

Hoe kun je veiliger online daten?

Er zijn dus vier belangrijke foute signalen. Nu je die kent, kun je er op letten en proberen te voorkomen dat jij slachtoffer van datingfraude wordt. Maar het liefst ben je daar helemaal niet mee bezig. Je wilt immers leuke mensen zoeken, niet je wantrouwend afvragen of diegenen je gaan oplichten. Dus hoe kun je sowieso veiliger online daten?

Bijvoorbeeld door alleen te daten bij een datingsite met bekende keurmerken. Zoals “veilig daten” en “thuiswinkel waarborg”. Die keurmerken krijgen datingsites namelijk alleen als ze actief nepprofielen en fraudeurs op hun platform zoeken en verwijderen. Ze moeten ook aan andere eisen voldoen, zoals een veilige betaalomgeving voor betaald lidmaatschap. Maar deze keurmerken geven vooral aan dat je veilig online kunt daten.

Reacties uitgeschakeld voor Online daten zelf in de hand houden?