gehoorproblemen
Lifestyle

Wat kun je doen aan gehoorproblemen?

Helaas komen gehoorproblemen bij dames van alle leeftijden voor. Sommige meisjes worden er mee geboren, bijvoorbeeld als veel familieleden ook slechthorend zijn. Anderen lopen het op door harde muziek in de discotheek. En voor weer andere dames is het simpelweg een ouderdomskwaal. Toch kun je wel iets doen aan gehoorproblemen.

Koop een goed gehoorapparaat

Hoor je al minder goed of zelfs slecht? Vaak heb je dat zelf niet zo in de gaten, maar jouw omgeving wel. Je partner moet bijvoorbeeld harder praten voordat je hem/haar hoort. En op je werk heb je moeite met de telefoon opnemen, want wie heeft dat toestel toch zo zacht gezet? Als je zulke signalen oppikt, heb je al gehoorschade. Dan is het zaak om een goed gehoorapparaat te vinden. En een voorraadje bijbehorende batterijen te kopen. De meest gebruikte is de batterij gehoorapparaat 312 bruin. Deze batterij zit in heel veel gehoorapparaten. 

Met een voorraadje van deze batterijen zal jouw gehoorapparaat altijd werken. Er is namelijk niets vervelender dan halverwege de dag met een lege batterij zitten. Op werk kun je die immers niet opladen. Neem dus altijd een extra setje batterijen mee. Ook als je op visite gaat. Je wilt immers wel gezellig kunnen blijven kletsen. 

Een goed gehoorapparaat vinden is best lastig. Er zijn veel verschillende merken en elke speciaalzaak adviseert wat anders. Dat komt omdat het juiste gehoorapparaat voor jou juist niet werkt voor iemand anders. Hoor je bijvoorbeeld hoge tonen nog wel goed? Dan ben je een uitzondering op de regel en heb je een speciaal apparaat nodig. Versta je de mensen aan de telefoon nog goed, maar ben je doof voor de timer van de oven? Dan zit je gelukkig nog aan het beginstadium van gehoorproblemen. En heb je een gehoorapparaat voor specifiek zachte, hoge tonen nodig. Vraag vooral advies aan een KNO-arts, die kan namelijk door testen ontdekken welk type gehoorapparaat jij nodig hebt.

Voorkom gehoorschade door harde geluiden

Versta jij iedereen nog prima, maar heb je al wel wat gehoorproblemen? Voorkom dan verdere gehoorschade. De meeste gehoorschade wordt veroorzaakt door harde geluiden. Zoals harde muziek op festivals. Daar kun je oordopjes in doen. Dan hoor je de muziek nog wel, maar voorkom je gehoorschade.

Een ander type gehoorschade heb jij niet in de gaten, maar de mensen om je heen wel. Want hoor je alles wat minder goed? Dan zet je automatisch het geluid van de radio of televisie harder, zodat je het wel weer kunt verstaan. Maar precies dit hardere volume veroorzaakt nog meer gehoorschade. Laat daarom het volume op normale sterkte staan en doe gehoorapparaten in. Dan hoor jij het extra hard, maar breng je jouw oren en die van je gezin geen verdere schade toe.

Reacties uitgeschakeld voor Wat kun je doen aan gehoorproblemen?