Interieur

Spark of Joy – zo ruim je op met Marie Kondo

Wij van Dames van Nu zijn fan van de lente, omdat het staat voor nieuw leven en frisse inzichten. Fijn toch, na die donkere winterdagen? De lente is voor ons ook een mooi moment om de lenteschoonmaak te doen. Maar hoe pak je dat aan? Dat doe je met Marie Kondo en haar unieke opruimmethode.

De frêle Japanse opruimgoeroe is bekend geworden door haar eigen serie op Netflix. Hierin helpt ze Amerikaanse gezinnen met rommelige huizen om (letterlijk) schoon schip te maken. Ze leert hen bij alle overbodige spullen de vraag te stellen of het nog van toegevoegde waarde is. Sterker nog, worden de rommelkonten nog wel blij van dit item? Zo niet, dan is Marie onverbiddelijk. Gooi het weg of breng het naar de kringloopwinkel.

Dit kan vervelend klinken als je enigszins gehecht bent aan de rommel waar je in leeft, maar uiteindelijk leidt haar methode ertoe (KonMari) dat je je er beter van gaat voelen. Marie zegt dat het zal helpen om je beter te voelen. Het brengt je in contact met jezelf en later realiseer je wat echt belangrijk is in het leven. Een opgeruimd huis werkt door in alle andere facetten van het leven, zoals in het werk, de liefde, sport en sociale activiteiten. Opruimen werkt dus aanstekelijk.

Ben jij benieuwd naar deze methode? Hieronder staan een paar tips die je kan volgen:

Streng zijn

Als je een beetje een hoarder bent, dan denk je vast bij heel veel spullen:

“Dit gebruik ik later nog.”

“Er komt een dag dat ik deze broek weer pas.”

“Wat als ik deze papieren moet laten zien?”

Marie maakt korte metten met deze gedachten. Is het item wel op dit moment bruikbaar in je leven? Het team van Dames van Nu is het met haar eens. Weg met die rommel! Van alle rondslingerende papieren kun je foto’s maken en digitaal bewaren. En het is toch ook een signaal dat je je huidige maat niet accepteert door die kleinere broek te bewaren? Niet meer doen! Jij mag er zijn en je opgeruimde huis ook. Als je huis overzichtelijk is, dan kun je het ook eindelijk trendy inrichten.

Stap voor stap

Het opruimen doet Marie per categorie. Begin met kleding en schoenen. Daarna ga je verder met papieren, kranten en tijdschriften. De gedachte hierachter is dat meerdere categorieën verspreid liggen over meerdere kamers. Op deze manier gaat het opruimen sneller en effectiever.

Uit de kast

Haal al je spullen uit die overvolle kast en bekijk ze één voor één. Wanneer je dit niet doet, kan het zijn dat je halfslachtige keuzes maakt en overbodige items toch stiekem laat liggen.

Overzicht

Een klassieker van Marie Kondo is rolletjes maken van kleding, ondergoed en handdoeken. Die zet ze rechtop in de kast, tegen elkaar. Dit zorgt voor veel meer overzicht. Het is daardoor niet meer nodig om je hele la of kast overhoop te halen als je er iets uit wil pakken.

Papier hier

Heb jij stapels aan oude administratie? Eigenlijk is dat niet nodig. De maximale bewaartermijn voor belangrijke documenten is vijf jaar. Wat eigenlijk al heel lang is, want lang leve het digitale tijdperk. Via je Dig-Id kun je al je belangrijke correspondentie van overheidsinstellingen bekijken. Voor deze documenten hoef je dus alleen nog een papierversnipperaar aan te passen.

Marie Kondo in het ‘echt’

Wil je meer inspiratie halen uit de opruimmethode van Marie? Kijk dan naar haar serie op Netflix. Het is echt heel erg leuk om te zien hoe ze gewone mensen helpt met het radicaal ‘cleanen’ van hun huizen. Tijdens het opruimen komen ze erachter dat het probleem vaak dieper ligt dan de rommel aan de oppervlakte.   

Follow my blog with Bloglovin