van hobby je beroep maken
Lifestyle

Zo maak je van je hobby je beroep

Droom jij ervan om je eigen business te starten? Wanneer het je leuk lijkt om je eigen business te starten ,raden we aan om dat gewoon te doen. Er is niets mooiers dan van je hobby je beroep te maken. Lees hieronder de stappen die hiervoor nodig zijn. 

Waar begin je?

Het is belangrijk om niet gelijk als een kip zonder kop actie te ondernemen. Bedenk eerst goed hoe je wilt beginnen. Begin je jouw onderneming vanuit huis of heb je echt een kantoor nodig? Ga je een kantoor kopen of huren? Misschien is het verstandiger om gebruik te maken van een bedrijfsverzamelgebouw. In een bedrijfsverzamelgebouw zitten meerdere bedrijven bij elkaar. Je hebt hierbij wel je eigen bedrijfsruimte maar deel je zaken met andere ondernemers. Ideaal als je kosten wilt besparen. Dit zijn allemaal zaken waar je rekening mee moet houden als je voor jezelf begint. 

Marktonderzoek

Voordat je begint is het raadzaam om te controleren of de markt waarin je actief wilt zijn wel rendabel genoeg is. Hoe je dat doet? Een marktonderzoek. Om de potentie van je product of dienst te achterhalen is het van belang om te weten wie je concurrenten zijn. Wat doen je concurrenten precies om klanten binnen te halen? Waar zijn je concurrenten actief en welke prijzen hanteren ze? Verder is het belangrijk om goed te bekijken hoe de branche waarin je actief wilt zijn zich ontwikkelt. Wanneer je dit allemaal onderzocht hebt is het belangrijk om te onderzoeken wat precies de wensen en behoefte van de klanten zijn. Wat vindt de klant zo goed aan het product of dienst en wat zijn de verbeterpunten? 

Om erachter te komen wat een klant van een product of dienst vindt kun je het beste klanten gaan interviewen of een enquête rond sturen. Maar praat ook eens met familie, vrienden en kennissen over je product of dienst. Wat vinden zij ervan? Zo krijg je steeds helderder een totaalbeeld van de markt.

Waar wil je naar toe? 

Na je marktonderzoek is het belangrijk om voor jezelf en voor de onderneming bepaalde doelen op te stellen. Houd de doelen realistisch en tijdsgebonden. Het verschil met een hobby ten opzichte van een beroep is dat er bepaalde doelen gehaald moeten worden. Bij een hobby hoeft dat niet perse. 

Uitbesteden

Wanneer je voor jezelf begint wil je natuurlijk zoveel mogelijk bezig zijn met hetgeen waar jij goed in bent. Zaken zoals de boekhouding vergen tijd en zijn meestal niet leuk. Daarom adviseren we zaken waar jezelf niet mee bezig wilt zijn uit te besteden. Zo houd jij genoeg tijd over voor activiteiten waar jij goed in bent.

Reacties uitgeschakeld voor Zo maak je van je hobby je beroep